Vegetació mediterrània versus vegetació medioeuropea.
Un grup força nombrós de participants ens vam trobar el dissabte 29 de març a l’aparcament del CAP de Castellterçol. Amb el mínim nombre de cotxes possible vam anar cap a Sant Quirze Safaja, dellà vam agafar un camí de terra que enfilava la carena de la Serra de Barnils. Vam aparcar els cotxes abans d’arribar a Can Barnils, una masia del segle XIX que actualment està destinada al turisme rural.
Abans d’iniciar el treball de camp ens vam ubicar i prendre consciència del quid de la sortida. Observaríem dos tipus de vegetació, la mediterrània mentre fèiem camí per la pista carenera i la medioeuropea, baixant cap a la rodalia del Torrent de l’Espluga. Les pluges del mes de març i l’arribada de la primavera havien animat la vida de la muntanya, podíem veure l’herba fresca alçant-se en onades verdes, fulles naixent o enfortint-se, flors de colors variats, fruits i, sobre la llera del torrent, l’aigua corrent avall. Estàvem contents. La nostra curiositat ens feia trobar les plantes més conegudes i alhora les observacions que fèiem arreu, anaven construint, a més a més, l’aprenentatge.
Les plantes que vam veure florides mentre caminàvem per la pista són les següents: Alyssum alyssoides, Capsella bursa-pastoris, Carex halleriana, Diplotaxis erucoides, Erica arborea, Erodium cicutarium subsp. cicutarium, Euphorbia serrata, Genista scorpius subsp. scorpius, Geranium molle subsp. molle, Helianthemum apenninum subsp . apenninum, Helianthemum oelandicum subsp. italicum, Knautia dipsacifolia subsp. catalaunica, Muscari neglectum, Polygala calcarea, Potentilla neumanniana, Reseda phyteuma subsp. phyteuma, Rosmarinus officinalis, Senecio vulgaris, Taraxacum laevigatum, Taraxacum officinale, Veronica persica i Viola alba subsp. dehnhardtii.
De la vegetació medioeuropea vam veure les flors de les plantes que es nomenen a continuació: Anemone hepatica, Anemone nemorosa, Daphne laureola subsp. laureola, Helleborus foetidus, Helleborus viridis subsp. occidentalis, Primula veris, Pulmonaria longifolia, Tussilago farfara, Euphorbia amygdaloides subsp. amygdaloides i Viola sylvestris subsp. sylvestris. La resta de les plantes trobades es concreta en el llistat que es pot trobar a la web del Grup Local del Moianès de Flora Catalana. A més a més es pot consultar una estimació dels hàbitats visitats.
Ens vam entretenir força observant la pota de cavall (Tussilago farfara), de la família de les Compostes, singular i bonica. En vam mirar els seus capítols grocs, solitaris, terminals i els primers en presentar-se, es tanquen durant la nit; les fulles basals, més tardanes, arrodonides i cordiformes recordant-nos les ferradures que es claven a la vora dels cascs dels cavalls; també vam adonar-nos dels llargs pecíols. Un altre caràcter que vam assenyalar-ne fou la filera de fulles bracteïformes dels peduncles florals. Tant de bo la troballa d’aquesta planta esdevingui un talismà i ens porti a tots bona sort!
A la tarda es van compartir moltes fotografies de flors, precioses i, també es van comunicar per WhatsApp els resultats d’uns deures resolts a casa.
“Viu, gaudeix i aprèn amb la nostra flora”.
No van faltar els agraïments més sincers. Fins la propera!