El diumenge 7 de maig, el grup local del Moianès va fer una sortida botànica a la font de la Sauva Negra (Centelles-Castellcir). A continuació, l’expliquen.
Moltes flors i algunes sorpreses.
Uns es van trobar puntualment a l’aparcament del CAP de Castellterçol i tota la colla de participants es va agrupar a les 9h al trencall de la carretera N-141c que porta a la urbanització Puigsagordi, que les coordenades Google Maps indicaven. Ningú es va perdre i els cotxes, en caravana, van seguir fins al coll de Prims on van quedar aparcats.
El camí que porta a la font es va fer observant les plantes i amb unes explicacions precises que ajudaven a la seva determinació. Dels arbres i de les herbes, mirant cap amunt i mirant cap avall, les flors i les inflorescències es podien contemplar i reconèixer.
Un matí sorprenent a la vall del torrent de la Sauva Negra per l’abundància de faigs (Fagus sylvatica), de blades (Acer opalus) i de moixeres (Sorbus aria). Quin goig feien aquests arbres! Endemés es van veure per primera vegada enguany a l’altiplà del Moianès: l'Helleborus viridis, la bilabiada Melittis melissophyllum que ja ensenyava les seves flors de corol·les rosades, la Sanicula europaea, l’Ornithogallum orthophyllum subsp. monticolum mostrant els seus sis tèpals blancs, les poncelles de l’Orchis maculata subsp. meyeri i la petitona Euphorbia exigua. També vam aprendre a diferenciar el Geranium molle del Geranium rotundifolium, el primer té els pètals bilobats i el segon, enters.
La resta de plantes trobades es concreta en el llistat que es pot trobar a la web del Grup Local del Moianès de Flora Catalana. Donant un cop d’ull al registre us adonareu de la força que va prenent la primavera. Moltes plantes de les famílies de les papilionàcies, ranunculàcies, rosàcies, cistàcies i labiades, entre altres, ja mostren les seves flors i acoloreixen amb el blanc, el groc, el rosa i el blau el sòl de la vall del torrent.
A la tarda es van compartir moltes fotografies i també els resultats d’alguns estudis fets a casa per determinar algunes plantes trobades durant la sortida del matí. Els agraïments no van faltar.
Viu, gaudeix i aprèn amb la nostra flora.
El proper 28 de maig s’anirà a Granera on esperem trobar florida l’orella d’os, una espècie que és extremadament semblant a una altra que s’ha identificat mitjançant fòssils, hala! Després es farà un nou taller d’estudi i determinació de plantes a la Sala de lectura de Castellterçol. Us hi esperem!