Sí, ja sabem el que estareu pensant … sí, els fongs no són Flora … És veritat, però tenint un veritable expert com el Josep al nostre grup disposat a organitzar aquest taller de micologia teòric-pràctic, no ens hem pogut estar de tirar-lo endavant.
Durant dues tardes, els dies 8 i 15 de novembre a l’aula ambiental de “El bosc Turull” del barri de Vallcarca de Barcelona, hem après els conceptes bàsics dels fongs en general i dels bolets en particular. Hem començat diferenciant entre fong i bolet, mots que de vegades fem servir com a sinònims erròniament. Hem après les diferents estructures que poden tenir els bolets i ens hem iniciat en el coneixement dels principals grups i gèneres, i com distingir-los. Al mateix temps hem pogut veure, tocar i olorar diversos exemplars com a mostra del que s’anava explicant; i d’algun fins i tot n’hem tastat un trosset.
Les sessions a l’aula s’han complementat amb una sortida a la zona del Papiol que, contra els pronòstics inicials, va ser tot un èxit: va fer un matí esplèndid, una temperatura molt agradable i vam trobar una gran diversitat de bolets (unes 30 espècies de diferents gèneres i grups). Ara bé, el millor van ser les explicacions del Josep Soler, que en sap molt de bolets i el bon ambient del grup, amb moltes ganes d’aprendre. Vam fer un recorregut circular per una zona de bosc bastant transitable, dividits en dos grups, tot observant el que anàvem trobant i collint alguns bolets per comentar-los al final amb tot el grup. Tal com ens va fer notar el Josep, l’estat del bosc pel que fa a bolets, és el que en altres anys tindríem al setembre, al començament de la temporada; això és degut a climatologia que hem tingut aquest any.
En resum, una experiència molt profitosa.