Excursió botànica a la vall de Sta. Bàrbara del Llor des de Sant Boi de Llobregat

Títol de la notícia
Excursió botànica a la vall de Sta. Bàrbara del Llor des de Sant Boi de Llobregat
Data de la notícia
25/04/2023
Notícia

El dia 16 de Abril de 2023 el Grup Local de Flora Catalana del Barcelonès i el Baix Llobregat va organitzar una sortida botànica a la vall de Santa Bàrbara de Llor. El punt de trobada va ser l'estació de tren de Sant Boi dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Un cop allà ens vàrem distribuir en diferents cotxes per anar concretament al Carrer Eucaliptus, punt d'inici de l’excursió botànica.

El recorregut s'inicia entre mates de carritx (Ampelodesmos mauritanicus) i algun pi blanc (Pinus halepensis) i, a poc a poc, ens anem endinsant a la vall de Santa Bàrbara. D'entre les moltes espècies que trobem pel camí cal destacar el ranuncle bulbós (Ranunculus bulbosus) i algun roure cerrioide (Quercus cerrioides). A mesura que caminem anem ascendint per la vall localitzem les vistoses flors de la vinca donzella (Vinca difformis) totalment obertes i esplendoroses. Veiem juntes i florides l’estepa blanca (Cistus albidus), l’estepa negra (Cistus monspeliensis) i l’estepa borrera (Cistus salviifolius) característiques de la brolla d’estepes i brucs.

Finalment, després d'observar una servera (Sorbus domestica) arribem al punt més elevat del recorregut on visitem la barraca de pedra seca del Carxant, en perfecte estat de conservació. Caminem una mica més i arribem a un lloc des d'on es domina una extraordinària panoràmica del Baix Llobregat, a prop de Pedres Blanques.

Un cop allà davallem per uns camps de cirerers (Prunus avium) encara una mica florits baixant de manera més aviat directa cap al fons de la vall per retornar al punt d'inici just una mica abans de l’hora de dinar, després d’haver completat un recorregut molt agradable ple de plantes mediterrànies. La llàstima en tot cas ha estat la sequera persistent que ha minvat la natural verdor primaveral i que ens recorda quan necessàries són les pluges. Tant de bo plogui aviat!

L’excursió va ser guiada per l'Alfred Bellés, però en José Luís Clemente, un gran coneixedor de la zona, va fer interessants explicacions sobre plantes, líquens i molses. Cal destacar la remarcable criptògama molsa borda (Selaginella denticulata) que ell ens va mostrar. Sense oblidar les instructives explicacions sobre geologia que va fer en Josep Soler.

Grups de treball