El 25 de març vam dur a terme aquesta activitat combinada en dues parts diferenciades.
A primera hora vam reflexionar sobre els factors biogeogràfics que determinen la composició i el paisatge vegetal dels costers a solell de Collserola a tocar la ciutat de Barcelona, especialment en el sector de Penitents que és on vam treballar. Vam fer un recorregut a peu, tot identificant algunes espècies de flora indicadores o representatives d’aquestes formacions i altres introduïdes en les reforestacions.
Així, l’orientació, les característiques litològiques, geomorfològiques, edàfiques i climatològiques afavoririen, potencialment la presència d'alzinars més o menys esclarissats on avui trobem un mosaic de situacions vegetals secundàries, més influïdes per l'acció antròpica que per cap altre dels factors analitzats.
En aquest context vam observar un tramat de composicions florístiques molt variable: des de comunitats ruderals prop dels habitatges i carreteres, llistonars empobrits, petites clapes de prats d'albellatge, brolles d'estepes i brucs més o menys desenvolupades i repoblacions de pi pinyer amb alguna surera.
Vam reconèixer els efectes dels incendis reiterats (1994 i 2004) i els intents de repoblació forestal (1995). Ens vam centrar en la detecció de la presència d'espècies bioindicadores d'aquesta evolució interrompuda periòdicament pels incendis i per altres intervencions humanes.
La segona part de la jornada la vam dedicar a participar en la recollida de deixalles amb el suport tècnic del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola. El sector més preocupant pel que fa a l'inici dels incendis forestals és el més proper als espais urbanitzats, sempre més bruts. Mantenir-los nets és una fórmula eficaç per tal d'evitar-los. La nostra col·laboració va aconseguir recollir gairebé 200 Kg de deixalles diverses en els solells en què havíem estat estudiant prèviament. Aquesta fita va ser possible gràcies a un grup de gent molt motivada i preocupada pel medi natural.
En marxar, vam sentir-nos satisfets de la feina feta, ja que es notava totalment la diferència entre l’abans i el després de l’activitat i deixàvem la zona on vam actuar lliure de deixalles. Un petit gra de sorra per contribuir a la millora la Serra de Collserola, que tant estimem.