Sortida a Vall del Mur

Nom
Sortida a Vall del Mur
Data de la sortida
24/11/2019
Data de publicació
14/12/2019
Descripció

La sortida de novembre del grup del Vallès fou organitzada conjuntament amb els nostres amics del Moianès. En aquesta ocasió vam adreçar-nos a la recòndita vall de Mur, un racó poc conegut del Parc Natural de Sant Llorenç el Munt, profusament habitat durant l’edat mitjana però pràcticament deshabitat avui dia. Com que la tardor no acompanya massa l’observació de flors, vam apropar-nos a aquesta vall amb l’objectiu de conèixer un parell d’arbres monumentals que hi creixen.

Després de gairebé una hora de caminada, tot fent el pertinent llistat de les espècies vegetals que anàvem descobrint, vam arribar al peu de l’espectacular Pi de les Quatre Besses, un colossal exemplar de pi pinyer (Pinus pinea) de 4,54 metres de volta de canó. Poc més enllà ens dedicàrem a explorar els Caus d’en Dorra, una curiosa cavitat que travessa uns enormes blocs de conglomerat entapissats d’orella d’ós (Ramonda myconi). Allí, en una raconada ombrívola, vam descobrir un exemplar de blada (Acer opalus), molt poc freqüent al Parc i que encara no havia estat citat al terme de Sant Llorenç Savall. Molt a prop descobrirem un exemplar molt malmès del gènere Stachys, del qual encara no tenim clara la determinació de l’espècie.

La ruta prosseguí fins a l’altre arbre singular que atresora la vall de Mur: la pinassa del Dalmau. Amb els seus 3,06 metres de volta de canó, es tracta de l’exemplar de pinassa (Pinus nigra) més gruixut del Parc. Després de passar per l’ermita romànica de Sant Pere de Mur, encerclada per la invasora Senecio pterophorus, férem cap a la masia del Dalmau, actualment propietat de la Generalitat. Des d’allí, una còmoda pista forestal ens deixà, altra volta, al punt d’inici de la ruta. En total, uns set quilòmetres d’agradable caminada en bona companyia per poder gaudir d’aquesta tardor, generosa en colors però magre en bolets.