Platja del Prat (El Prat del Llobregat). 18/5/2024

Nom
Platja del Prat (El Prat del Llobregat). 18/5/2024
Data de la sortida
18/06/2024
Data de publicació
25/07/2024
Descripció

El passat 18 de maig, el grup local del Barcelonès i Baix Llobregat va organitzar una sortida a la platja del Prat, per observar les espècies més representatives dels ambients dunars. Aquesta zona forma part dels espais naturals protegits del Delta del Llobregat.

Tot i el mal temps que feia a primera hora, vam mantenir la convocatòria i déu-n'hi-do el grup que ens vam reunir. El punt de trobada era a l’inici de la platja, on hi ha l’aparcament i la parada d’autobús, ja que en aquelles dates no es permet l’accés de vehicles al passeig marítim de la platja. En el moment de trobar-nos plovia, així que vam buscar un lloc cobert i vam aprofitar per fer una introducció del tema.

D’altra banda, en aquells dies es duia a terme la IV Biomarató de Flora espanyola, un projecte de ciència ciutadana, que fomenta l’interès per la botànica. Es tracta de registrar observacions de les diverses espècies vistes mitjançant l’aplicació iNaturalist, que després els experts revisen i passen a formar part d’una gran base de dades, que s’utilitza per a tota mena d’investigacions. Uns quants ens vam animar a participar-hi i vam anar registrant plantes durant l’itinerari.

Quan va parar de ploure vam iniciar el recorregut per la platja. En el primer tram ja vam trobar plantes interessants, com la campaneta de mar, el rave de mar, el passacamins marí i el trèvol de mar. I vam dedicar un temps a observar-ne els detalls, aprendre a distingir-les i fotografiar-les.

La zona de vegetació dunar de la platja de la Roberta està protegida i no s’hi pot transitar, perquè és època de nidificació i i podria haver-hi algun niu de corriol camanegre o de cogullada. Així doncs, vam observar les plantes sense entrar a les parcel·les. Aquí vam trobar plantes pròpies de la part central de les dunes, com la Crucianella marítima, la mansega marina i el Teucrium polium. I, malauradament, vam comprovar com ha proliferat la planta invasora Ambrosia coronopifolia, que està provocant la regressió de les autòctones.

Més enllà vam poder veure espècies de preduna com el gram de platja i el jull de platja. Ens cridaren l’atenció un grup de lliris de mar plagats de l’eruga zebra, que resulta ser molt fotogènica. També vam contemplar les mates de borró, que ajuden a estabilitzar les dunes; el panical marí, amb les seves fulles punxoses i endurides, l’alfals marí, amb els seus fruits recaragolats, i moltes plantes més.

Finalment, va arribar l’hora d’iniciar la tornada. Vam travessar per una de les passeres cap al passeig interior, entre herbes de plata i grans mates de sempreviva borda. I vam enfilar cap al punt inicial, tot fixant-nos en les plantes que ens anàvem creuant.

Després de fer la foto de grup de rigor, ens vam acomiadar, satisfets del que havíem après i de la bona sintonia del grup. Sempre gaudim de la natura que ens ofereix la zona del Delta del Llobregat, segur que hi tornarem.