El Grup local de l'Altiplà de la Segarra inicia les seves passes a partir d'un grup de treball del Centre d'Estudis Segarrencs (CESeg), actualment Espitllera Fòrum d'Estudis Segarrencs (EFES), interessat en la recerca i monitoratge dels hàbitats segarrencs.
De bon principi, l'àmbit d'interès del grup és la botànica, la ecologia de la vegetació, la paleobotànica i l'etnobotànica.
L'Altiplà de la Segarra, és la comarca natural que entre 400 i 900 m d'altitud separa la conca del Segre, de les dels rius Anoia, Gaià i Francolí, al centre del territori català. Per tant, inclou el territori de la comarca administrativa de la Segarra, però també de l'Anoia (capçalera del riu Anoia i Llobregós), Conca de Barberà (capçalera del riu Corb, i Gaià), Solsonès (capçalera del Llobregós), Bages (capçalera de la Riera de Rajadell) i Urgell (vall alta del Corb).
Es tracta d'un territori amb una flora i paisatge vegetal molt ric i divers, degut a la seva localització a cavall de les Terres de Ponent, el Prelitoral català i el Prepirineu. És, doncs, una comarca on conflueixen biogeogràficament la regió mediterrània i eurosiberiana.
Les activitats que actualment desenvolupa el grup local de l'Altiplà de la Segarra són:
- Estudi de la vegetació gipsícola de la Segarra
- Estudi dels hàbitats d'interès comunitari de la Segarra
- Inventari d'arbres singulars de la Segarra