Itinerari botànic pels marges del riu Besòs (Montcada i Reixac)

Títol de la notícia
Itinerari botànic pels marges del riu Besòs (Montcada i Reixac)
Data de la notícia
08/12/2024
Notícia

En un matí de diumenge ens hem aplegat una bona colla per fer un itinerari pels marges del riu Besòs. En aquesta ocasió, hem comptat amb en Marc Montlleó com a convidat, Cap de l’Àrea de Medi ambient de Barcelona Regional, que ens ha explicat la transformació que ha sofert aquesta zona i les mesures que s'han anat adoptant per afavorir la recuperació mediambiental del riu.

Iniciem l'itinerari a Montcada i Reixac, al pont de la Ribera; aquest és un bon punt per observar les diferències entre el canyís (Phragmites australis) i la canya americana (Arundo donax), la qual configura els densos canyars de la vora del riu. Tot seguit, recorrem el marge dret en direcció a Sta. Coloma de Gramenet, tot combinant les explicacions sobre les actuacions que s'han fet a la llera del riu amb el guiatge botànic sobre les plantes que trobem a la zona.

Aprenem quina és l'estructura i funció de les parcel·les d'aiguamolls amb canyissars, que efectuen una depuració terciària de l'aigua que surt de la depuradora de Montcada i Reixac. Pel que fa a les plantes, observem alguns arbres i arbusts propis dels boscos de ribera, tot i que la majoria són fruit de plantacions: oms, freixes de fulla estreta, tamarius i alocs. Estudiem les espècies dels prats fluvials, formats principalment per espècies nitròfiles i ruderals, entre les quals es troben diverses espècies exòtiques de caràcter invasor, com el Senecio pterophorus que és força present. Trobem també dues plantes foranes, que no havíem vist abans per aquesta zona: la xia (Salvia hispanica) i el Solanum sisymbriifolium.

Més avall, podem veure la tècnica emprada per fixar els lliris grocs al terreny, mitjançant rotlles de fibra de coco. Veiem algunes plantes sense flors, com correspon a aquesta època. Finalment, arribem a la bassa de biodiversitat, creada com a refugi per a plantes i animals, i amb finalitats educatives. Hi trobem llenties d’aigua i l’herba presseguera (Polygonum persicaria), entre d’altres.

Un cop feta la foto de grup, donem per finalitzada la sortida i ens acomiadem. Part del grup hem de tornar al punt d’inici; sortim de la llera del riu, per observar les llacunes des d'un punt més elevat i ens desviem lleugerament per passar pel Rec Comtal. Gràcies a tothom per una matinal molt interessant.

Grups de treball