Aquest darrer 6 d’octubre el grup local de la Vall del Ges de Flora Catalana va dur a terme la conferència “El príncep de la botànica. Carl von Linné i la classificació de les plantes”.
La xerrada, que va ser organitzada conjuntament amb l’Agrupació Astronòmica d’Osona, es va realitzar a Vic i va anar a càrrec del historiador de la ciència Pasqual Bernat, membre de l’esmentat grup local i també del grup de treball d’història de la botànica de la nostra Associació.
L’exposició de Bernat es va centrar en desenvolupar el fil biogràfic del naturalista suec tot fent èmfasi en les circumstancies i persones que van influir en la seva formació botànica. Es va abordar també la situació de la sistemàtica i la taxonomia del segle XVIII, caracteritzada per la necessitat de trobar un mètode simple i efectiu que posés ordre a la immensitat d’objectes naturals nous que arribaven a Europa des dels territoris descoberts o explorats per les nombroses expedicions impulsades pels principals estats del continent. En aquest sentit, l’obra de Linné es manifesta com la més reeixida, atès que el procediment classificatori que proposa, basat en el nnombre d’estams i la disposició dels pistils en les flors, va aconseguir no només endreçar la diversitat taxonòmica del mon vegetal, sinó que també va aconseguir un increment significatiu de l’interès per les plantes i el seu estudi tant en els sectors educats de la societat com en les institucions científiques i acadèmiques de l’època. Amb Linné la botànica va assolir probablement el grau de popularitat i difusió més elevat de la seva historia.
La conferència es va poder seguir en línia i el vídeo corresponent es pot visualitzar al canal de You Tube de l’Agrupació Astronòmica d’Osona (https://www.youtube.com/watch?v=2HP_L6qH8Zs&t=1190s)