Unes plantes i unes altres.
Tal com informava el comunicat enviat a la web de Flora Catalana i als cartells penjats als taulers d’anuncis del poble, la trobada dels participants es faria a les 08:30 a l’aparcament del CAP de Castellterçol. Així doncs, amb el mínim de cotxes possible, vam marxar cap a Castellcir. Vam deixar enrere la urbanització La Penyora i seguir per un camí de terra, enllà de Santa Coloma Sasserra es van aparcar els cotxes.
Com de costum, abans de començar la primera activitat, vam ubicar-nos. Érem a prop de la riera de Castellcir i de la de Santa Coloma. Enmig de les dues valls vam iniciar el treball de camp. Miràvem la vegetació agradablement agraint les pluges dels dies anteriors i la primavera ixent. Un matí assolellat que vam guarnir d’observacions i ensenyances botàniques. El recorregut va durar poca estona, a les 12 havia de començar el taller d’estudi i determinació de plantes a l’Espai de lectura de Castellterçol. Tot i així vam tenir temps per reconèixer moltes de les plantes que creixien a la solana i gaudir la florida del Narcisus poeticus a l’obaga.
Les plantes que més es van comentar són les següents: Brachypodium retusum, Dorycnium pentaphyllum subsp. pentaphyllum, Buxus sempervirens, Aphyllanthes monspeliensis, Helianthemum oelandicum subsp. italicum, Sedum sediforme, Narcissus assoanus, Carex flacca subsp. flacca, Muscari neglectum, Helianthemum apenninum subsp. apenninum, Cephalaria leucantha, Linum narbonense, Globularia vulgaris subsp. vulgaris, Ophrys sphegodes, Barlia robertiana, Arenaria conimbricensis subsp. conimbricensis, Lavandula latifolia, Ajuga reptans, Aquilegia vulgaris subsp. vulgaris, Melica uniflora, Narcissus poeticus. El llistat complet de les plantes trobades es pot cercar a la web del Grup Local del Moianès de Flora Catalana. A més a més es pot consultar una estimació dels hàbitats visitats.
Cap a les 12, vam arribar a la Sala de Lectura de Castellterçol i allà es va començar la següent activitat dedicada a l’estudi de tres lletereses, les mostres s’havien recollit durant la sortida matinal. Amb les lupes de camp i amb la binocular vam mirar els trets més característics d’aquestes herbes: la morfologia de les fulles, el tipus d’inflorescència, els ciatis i els nectaris. Tot molt interessant. També vam determinar-les amb les claus dicotòmiques. La primera que vam estudiar va resultar ser l'Euphorbia amygdaloides subsp. amygdaloides; la segona, més petita, era l' Euphorbia flavicoma subsp. flavicoma. De l' Euphorbia serrata només vam tenir temps d’observar les fulles. A la tarda es van comunicar per WhatsApp els resultats d’uns dubtes resolts a casa. Els pèls glandulars, les fulles linears i els sèpals obtusos de l’Arenaria trobada van ser els caràcters que la van distingir, aquella planta anual era la Arenaria conimbricensis. La Melica, gramínia, era Melica uniflora perquè la beina de les fulles es veia prolongada d’un costat en una mena d’aresta (antilígula).
A més, es van compartir fotos molt boniques, especialment les dels narcisos i les de les dues orquídies que vam trobar. I no van faltar els agraïments! Durant aquella tarda, el xat del nostre grup traspuava alegrança i molta satisfacció.
“Viu, gaudeix i aprèn amb la nostra flora” Fins la propera!