El diumenge 26 de gener, el grup local del Moianès va fer una sortida botànica al Torrent del Gai (Moià) i un taller d’estudi i determinació de plantes.
Petits lliris de neu
A les 8:30 una bona colla d’aficionats a les plantes ens vam trobar a l’aparcament del CAP de Castellterçol i amb el mínim nombre de cotxes possible vam sortir en direcció a Moià. Es van aparcar a prop del Torrent del Gai.
En un marge del camí es va donar la benvinguda als nous participants, es va parlar de les activitats que fa el Grup Local del Moianès i es va comentar el tarannà de la sortida. In situ vam prendre consciència dels diferents tipus de vegetació que teníem a prop, vam parlar de la ruderal i arvense i de la forestal caducifòlia, també dels camps de conreu. I vam entretenir-nos observant i determinant algunes plantes tenint en compte només alguns dels seus caràcters, molt d’ells encara mudats amb gebre.
Després de l’avís de l’alarma del mòbil capdavanter, entusiasmats i quasi a tot córrer, vam dirigir-nos cap al torrent on esperàvem veure la florida dels lliris de neu. I allà els vam trobar, petits encara i com sempre a l’estrat herbaci i en grups. Només els vam veure les dues fulles basals, la tija i, de les flors blanques i pèndules, els tèpals externs; els Galanthus nivalis esperaven, en silenci, el febrer per obrir-se a l’exterior.
El llistat de les plantes observades i la dels hàbitats visitats es poden trobar a la web del Grup Local del Moianès de Flora Catalana, amb data del 25-02-2024, 12-02-2023, 30-01-2022, 17-02-2020 i 27-02-2019. A continuació, però, en destacarem unes quantes, les que més es van detallar, són: el Quercus pubescens, el Pinus sylvestris, el Prunus spinosa, el Crataegus monogyna, el Corylus avellana, l’Anemone hepática, l’Helleborus foetidus, el Ranunculus ficaria, la Stellaria holostea, el Silybum marianum (card marià) i la Veronica persica.
Vam sospitar de la Valeriana officinalis per la morfología de les fulles basals però caldrà esperar la seva floració durant la primavera per identificar-la amb seguretat.
El taller d’estudi i determinació de plantes es va fer en una sala de les Escoles Velles de Castellterçol perquè la Sala de Lectura del poble està en obres de millora.
Allà vam fer una observació molt completa d’una planta ruderal i anual. Glabra. Tija ramificada. Fulles alternes, peciolades, obovades i de marge enter. Determinar-la semblava una cosa senzilla. Els moments més interessants van arribar quan vam estudiar la seva inflorescència. A través de les lupes de camp i de la lupa binocular vam descobrir el desenllaç del seu ciati: una flor femenina pedunculada, 5 flors masculines cadascuna reduïda a un sol estam i les glàndules nectaríferes. També vam mirar el fruit, una càpsula, i la llavor. Després d’escriure les fórmules florals la vam determinar fent ús de les claus dicotòmiques. I així vam saber el nom d’una espècie que ja coneixem més, era la lleteresa Euphorbia peplus.
A la tarda i uns dies després es van compartir unes fotos molt boniques i també més informacions relacionades amb els Galanthus nivalis.
Bona companyonia, força gratitud i més aprenentatge.
“Viu, gaudeix i aprèn amb la nostra flora”
Fins la propera!