Primera sortida botànica del Punt local de la Ribera d’Ebre de Flora Catalana

Títol de la notícia
Primera sortida botànica del Punt local de la Ribera d’Ebre de Flora Catalana
Data de la notícia
15/06/2024
Notícia

Els organitzadors animen a tots els interessats en la flora i la natura de la comarca a sumar-se al projecte

Dissabte, 18 de maig, el Punt Local de la Ribera d'Ebre de Flora Catalana, va organitzar la primera sortida botànica del grup, comptant amb la presència del president de Flora Catalana, Francesc Caralt, i la responsable de formació de l’entitat, Isabel Garcia. Caralt, al capdavant d'una associació amb més de 17.000 membres, va expressar la seva satisfacció per la creació d'aquest grup, especialment després d’alguns intents anteriors fallits a les comarques del sud de Catalunya.

A la sortida s’hi van inscriure 29 persones, incloent-hi participants de fora del municipi. L’itinerari triat oferia un tast del nucli antic del poble i l’element més representatiu del paisatge: el riu Ebre. A les 10 del matí, vam sortir de la plaça de la Vila, vam enfilar el carrer Major fins a la plaça de l'Església, la plaça del Forn, passant davant del castell i baixant cap al passeig del riu.

Durant el recorregut, vam tenir l’oportunitat de fer un tast etnobotànic de les plantes i arbres de ribera que voregen el camí. Ens vam aturar a escoltar les explicacions de la naturòpata Anna Català davant del cirerer de pastor, el llentiscle, la figuera, la lletera, la sempreviva, la sirmenya, l'esbarzer, la regalèssia, el plantatge, la ginesta, el xop, l'àlber i la canya. Aquesta va ser només una petita mostra d’algunes de les plantes i arbres més característiques del nostre entorn natural, la contemplació i coneixement de les quals ens va fer gaudir encara més del camí en un dia radiant.

Finalment, ens vam aturar davant d’un ametller, l'arbre protagonista d’un itinerari botànic que duia per títol “L’ametller, més enllà de la producció”. La xerrada ens va permetre aprofundir en la seva història, mitologia, estructura, característiques i propietats i usos de les seves parts (fulles, tronc i fruit). L'explicació va concloure amb un tastet de les diferents varietats d’ametlles de la nostra zona.

L'èxit d'aquesta primera sortida ens encoratja a seguir organitzant-ne més, no només a Riba-roja, sinó a altres municipis de la Ribera d'Ebre, una comarca amb una gran riquesa botànica sovint desconeguda i que cal preservar i recuperar. Per això, animem a totes les persones coneixedores, interessades i amants de la natura i les plantes a sumar-se a aquest punt local de la Ribera d'Ebre de Flora Catalana.

Grups locals
Grups de treball