Diversitat de flors a la Serra del Pedró

Títol de la notícia
Diversitat de flors a la Serra del Pedró
Data de la notícia
26/07/2023
Notícia

Tots els participants, que n’eren una bona colla, es van trobar a 2/4 de 9 a l’aparcament del CAP de Castellterçol. Es van organitzar ràpidament i en un tres i no res ja eren a Granera. Des d’allà van seguir un camí de terra i van arribar al pla del Milhomes per deixar els cotxes aparcats.

Als peus de la Serra del Pedró es va iniciar el passeig botànic. Moltes plantes ja mostraven les seves flors acolorides i les seves formes característiques. Com tantes vegades, unes explicacions rigoroses, clares i senzilles anaven vestint les observacions amb el saber.

Pel mig del bosc i baixant un bon pendent es va arribar al mur on, quasi secretament, viu la població d'orella d’os (Ramonda myconi). Allà, de manera vivaç, ja havia llevat les seves fulles, amplament ovades i ben dentades, de color verd fosc, robustes i molt arrugades i també començàven a desenvolupar-se les inflorescències; les flors violàcies encara restaven tancades en les poncelles esperant descloure’s aviat. Unes altres plantes que només es troben al Moianès de manera ocasional i que aquell diumenge es van veure són: l'herba morenera (Phagnalon sordidum) que es va determinar pels seus capítols reunits en grupets de 2, 3 o 4 i pels pèls llisos del papus; el teix (Taxus baccata), una conífera, i el tè de roca (Jasonia saxatilis). Aquesta planta que viu a les roques i que és capaç d’obrir els seus capítols grocs amb flors únicament tubuloses es coneix també amb el nom de te de muntanya. De més a més es van veure ben florides el Coris monspeliensis, l'arenaria de codina (Arenaria conimbricensis), la botja blanca (Dorycnium pentaphyllum) i l'herba rodona (Koeleria vallesiana). Els apunts de les altres plantes que es van trobar es concreten en el llistat que hi ha a la web del Grup Local del Moianès de Flora Catalana.

A les 12 es va arribar a la Sala de Lectura de Castellterçol i allà es va començar la següent activitat dedicada a l’estudi del Cornus sanguinea, el sanguinyol i del Centranthus ruber o herba de Sant Jordi. Amb les lupes de camp i amb les lupes binoculars es van mirar els trets més característics d’aquestes plantes, es van escriure les fórmules florals i es van trobar els camins que permeten la seva determinació amb les claus dicotòmiques.

Viu, gaudeix i aprèn amb la nostra flora”

La propera sortida es farà el 18 de juny, s’anirà cap a Sant Cugat de Gavadons (Collsuspina), t’hi esperem!

Grups locals
Grups de treball