Gaudint el regal de la natura

Títol de la notícia
Gaudint el regal de la natura
Data de la notícia
26/07/2023
Notícia

La sortida botànica prometia troballes i entusiasme. La primavera i les darreres pluges asseguraven la florida de moltes plantes. N’érem una bona colla i tots volíem gaudir i compartir un matí regalat. Es van acordar dos punts de trobada perquè se sortia de diferents llocs del Moianès, un a l’aparcament del CAP de Castellterçol i l’altre, una mica més tard, al carrer principal de Collsuspina. Des d’allà, en caravana, ens vam dirigir cap el coll de Nualart per començar el passeig.

Les vorades del camí, tan netes de pols, fresques i plenes de vida ens van sorprendre. No es podia avançar de pressa perquè la natura lliurava arreu inflorescències diverses i moltes flors solitàries. Les formes i els colors, unes textures i algunes olors se succeïen. També, de manera continuada, les explicacions botàniques omplien les nostres mirades de més saber.

El llistat de les plantes trobades per la rodalia de Sant Cugat de Gavadons és dels més extensos que haguem elaborat i el podeu trobar a la web del Grup Local del Moianès de Flora Catalana. En destacarem les herbes i les mates que menys vegades hem pogut observar en aquesta comarca: el Rhinanthus pumilus, el Fagopyrum esculentum, el Medicago suffruticosa, la Reseda luteola, l’Hyoscyamus niger i el Sonchus asper. També les següents: Phlomis herba-venti, Medicago orbicularis, Medicago lupulina, Malva neglecta, Centaurea collina, Carduncellus monspelliensium i Adonis annua.

Abans d’iniciar la tornada, vam fer una parada al voltant de la taula de pedra que hi ha enfront de l’església romànica del segle XII. Allà vam observar i estudiar els caràcters d’algunes gramínies: les tiges flexibles, les fulles embeinadores llargues i estretes, les glumes i unes flors organitzades en espiguetes, les inflorescències formant panícules, raïms o espigues i el fruit, un gra ric en hidrats de carboni. Després de gaudir uns minuts la panoràmica de la plana de Vic des del mirador, ja vam anar baixant xino-xano cap a on havíem deixat els cotxes aparcats.

Al vespre es van compartir moltes fotografies i també els resultats dels estudis fets a casa per determinar algunes plantes trobades durant la sortida del matí. Els agraïments van ser amables i nombrosos.

Viu, gaudeix i aprèn amb la nostra flora.

El proper 9 de juliol s’anirà al Torrent de la Fàbrega o potser a Calders, allà on hagi florit la Vincetoxicum nigrum. Emocionant! I després, a les 12h, iniciarem un nou taller d’estudi i determinació de plantes a l’Espai de lectura de Castellterçol. Fins aviat!

Grups locals
Grups de treball