El Grup Local del Moianès, el passat 5 de març, va fer una sortida botànica a la font de la Vinyota (Castellterçol) i un taller d’estudi i determinació de plantes.
L’ENTORN DE LA FONT DE LA VINYOTA I EL TALLER
La trobada de tots es va fer puntualment a l’entrada del poble i des d’allà es va anar amb cotxes fins al polígon industrial de Castellterçol que està situat a peu de la carretera C-59. Allà mateix hi havia El Vapor, la fàbrica tèxtil del poble. I no gaire lluny de la xemeneia i de dues naus antigues que s’han conservat, surt el camí de terra que porta al Verdeguer, Esplugues i a altres masies. En passar el pont del Molí Nou es van aparcar els cotxes.
Fent camí es va deixar enrere el mas de Cal Murri i la sorprenent coberta arrodonida de pedra de la poua de glaç de la Vinyota que, de sobte, es deixava veure de manera superba després del desbrossament de la vegetació. Sobre les pedres es podia trobar un ecosistema vegetal propi diferent de l'entorn. Allà, els rajos de sol ja havien escalfat una mica la temperatura ambient del matí i es va poder fer el treball de camp d’una manera més agradable. Finalment es va arribar a la font de la Vinyota, d’ella en brollava la poca aigua que discorria fins a la riera de Fontscalents.
Les plantes que es van observar de manera més acurada en la caminada són les següents: dues ranunculàcies: el marxívol (Helleborus foetidus) i l’herba fetgera (Anemone hepatica). També la Veronica persica i les flors masculines i femenines de l’avellaner (Corylus avellana). A més, una falguera (Polypodium vulgare subsp. vulgare). La resta de les plantes trobades es concreta en el llistat que es pot trobar a la web del Grup Local del Moianès de Flora Catalana.
A la Sala de Lectura de Castellterçol es va iniciar la següent activitat. Allà es va estudiar a fons la mostra del marxívol (Helleborus foetidus) que es va recollir en la sortida. Es va fer una observació completa del port de la planta, de les fulles i de les bràctees. I a continuació, amb les lupes binoculars i les lupes de camp, es van mirar i remirar els detalls més significatius de la morfologia de les seves flors verdes. Va ser molt emocionant veure els nectaris, tubulosos i bilabiats, i també els pistils. Tot seguit es va escriure la fórmula floral i es va determinar la planta fent ús de les claus dicotòmiques. Abans de recollir-ho tot vam contemplar a bonica flor blava de l’Anemone hepatica.
Una vegada més la companyonia, la gratitud i l’aprenentatge.
“Viu, gaudeix i aprèn amb la nostra flora”
I el proper 26 de març, cap a Sant Sadurní de Gallifa. T’hi esperem!