Sortida botànica a Vilanova (Castellterçol, GL del Moianès)

Títol de la notícia
Sortida botànica a Vilanova (Castellterçol, GL del Moianès)
Data de la notícia
21/01/2023
Notícia

El diumenge 20 de novembre, el Grup Local del Moianès va fer una sortida botànica a Vilanova (Castellterçol).

Allà on siguis, viu, gaudeix i aprèn amb la nostra flora.

Molta sequera i poques flors

La trobada del grupet de participants es va fer, com sempre, a l’entrada del poble, a l’aparcament del CAP de Castellterçol. Des d’allà es va anar amb cotxes per la carretera de Granera fins arribar al camí de terra que porta al Pla de la Gana i a Vilanova.

El passeig per les pistes i els corriols de la vall del torrent de la Codina va ser molt agradable. Una vegada més es va parlar de la sequera, de com aquesta està castigant la vegetació, i d’una pluja que ja no sap ploure com cal.

El treball de camp va afavorir el reconeixement de moltes de les plantes que es fan al Moianès. Del llistat que es pot trobar a la web del nostre grup local de Flora Catalana, en destacarem les que tenien alguna flor. Esmentarem la ravenissa blanca (Diplotaxis erucoides) i els capítols solitaris grocs de l’Hieracium gr. pilosella i de la Hypochoeris radicata. També la infructescència racemosa de l’Hypericum perforatum. Igualment es van mirar els raïms terminals de la Reseda phyteuma amb les seves flors de pètals tan profundament dividits. I les més petites, les floretes blanques del bugiot (Thesium humifusum) enmig d’una inflorescència en panícula ampla.

Així mateix mencionarem una planta dioica que es troba poques vegades al Moianès i que aquest diumenge es va observar atentament, la Mercurialis tomentosa, també coneguda amb els noms de botja blanca o botja peluda pel seu aspecte llanós, tota ella està densament coberta de pèls. L’altra troballa s’anomena Ajuga chamaepitys, d’aquesta labiada només se’n van veure les seves nombroses fulles piloses tripartides amb segments linears i els fruits.

Les fulles, de color verd intens i lluent a l’anvers, coriàcies i espinoses i, els fruits, les baies vermelles i brillants del grèvol (Ilex aquifolium) van il·lusionar i és que el Nadal és a prop.

I seguirem amb més sortides per gaudir nous matins.

A reveure!

Grups locals