Passejada etnobotànica per les rodalies de Gombrèn

Títol de la notícia
Passejada etnobotànica per les rodalies de Gombrèn
Data de la notícia
03/12/2022
Notícia

Aprofitant la celebració de la festa major de Gombrèn, el dia 27 d'agost, el Punt Local del Ripollès de Flora Catalana, organitzà una passejada oberta a tothom i gratuïta pels voltants del poble, anant de l'església parroquial (Sant Pere) a la petita ermita de Sant Francesc, pel camí que puja al Santuari de la Mare de Déu de Montgrony.

Dins del poble observarem uns quants petits horts d’autoconsum, molt ben cuidats i en algun apreciaren el conreu de «noves» espècies, com les col kale (o cols arrissades).

Ja fora del poble poguérem veure que les pluges dels darrers dies, havien començat a refer la vegetació silvestre, evidenciant una gran quantitat de falzies roges (Asplenium trichomanes L.) a tots els marges de pedra seca i la revinguda gràcies a les pluges de l’orella d’os (Ramonda myconi RCHB.). Descobrirem el fonoll de porc (Peucedanum officinale L.) i la presidenta del Jardí Botànic de Plantes Medicinals de Gombrèn, que ens acompanyava, ens parlà dels usos i propietats de les flors, fruits i fulles de l’arç blanc (Crataegus monogyna Jacq.), com fer confitura de mores d'esbarzer (Rubus ulmifolius Schott) i del «grataculs» del roser silvestre (Rosa sp). Malauradament, no poguérem recollir aranyons (els fruits del Prunus spinosa L.) suposadament menjats pels ocells, tanmateix, en Lluís Borrell ens il·lustrà sobre la manera d’elaborar el patxaran casolanament.

Animats pels bon ambient dels companys de passejada, el grup local ens comprometérem a organitzar una nova passejada, passat l’hivern, i estudiar la vegetació associada als propers boscos de pi negre.

Grups locals
Grups de treball