El proppassat 14 d’abril, a Can Boet (Mataró), es feu la presentació del Grup Local de Flora Catalana al Maresme. Durant la primera part de la jornada, es comentaren alguns dels ambients presents a la comarca i llur flora associada, la qual supera la increïble xifra de 1.300 espècies. D’aquesta manera es parlà de l’alzinar, i de l’acaparadora alzina que es fa seus quasi tots els recursos de llum, aigua i nutrients, cosa que dificulta enormement poder viure sota la influència de les seves capçades; tan sols reïxen a créixer-hi alguns especialistes com marfulls o galzerans, per posar alguns exemples. Es parlà dels alocars i del preciós i amenaçat aloc, cada vegada més escàs a les nostres rieres, i del qual se’n deia que inhibia el desig sexual i, amb aquesta idea, els monjos en portaven un ramell a la butxaca. Es parlà de la franja costanera, un espai actualment mancat quasi totalment de vegetació per l’acció de l’home però on, encara, s’hi pot trobar rave de mar (antiescorbútic), el fonoll marí (del qual se’n fan conserves amb aigua i sal), els cascall marí (de làtex tòxic i emprat contra les berrugues), etc. A més a més es comentaren les pinedes, les brolles, els prats, les bardisses, els ambients ruderals, els arvenses, etc.
La segona part de la jornada consistí en un taller on es realitzaren diferents preparats amb plantes presents al Maresme. Els assistents a la jornada pogueren tastar aquests preparats i se’n pogueren endur d’altres a casa.
Un d’aquests preparats fou, per exemple, la infusió de planta fresca de romaní, fonoll, dent de lleó i bracera d’un gust certament amargant que feu augmentar la salivació i que indica que va bé per activar les funcions digestives i especialment, pel gust amarg, estimular la depuració hepàtica. Característiques molt indicades durant la primavera, moment en el qual el nostre cos activa processos interns de neteja per tal d’engegar la següent estació mes càlida.
També es va fer un oleomacerat al Bany María amb fulles d’heura per a ús tòpic.
Amb la participació interactiva dels assistents es comentaren la diferència d’utilitzar la planta fresca o seca, els diferents medis (aigua, oli, alcohol) per fer l’extracció dels seus principis actius, els diversos usos per via interna o externa, la recol·lecció responsable, i la importància del correcte reconeixement de les espècies quan en volem fer un ús alimentari o medicinal. S’ha de tenir en compte que hi ha espècies tòxiques (àdhuc mortals) i altres medicinals i tòxiques alhora depenent de quina part de la planta es consideri, o depenent de la dosi, la qual pot tenir un llindar molt estret i marcar la diferència entre terapèutica o molt tòxica.
Ambdues parts tingueren suport visual a través d’una pantalla però, a més a més, hi hagué una petita exposició de planta fresca, cosa que va permetre veure’n alguna al natural i així, aprofitant l’avinentesa, es pogueren explicar quins eren els seus trets més distintius per tal de reconèixer-les i, d’aquesta manera, diferenciar-les d’altres tàxons similars.
Al final de la jornada, els assistents marxaren engrescats i amb ganes de continuar el camí encetat aquell dia. Camí que, de ben segur, durà a: 1) sortides botàniques pels diferents ambients maresmencs i per les més diverses raconades, 2) cursos de determinació, de briòfits, o d’altres, 3) tallers de plantes comestibles, medicinals, útils, etc., 4) ...
Finalment, només resta dir: us hi esperem a tots!