El passat diumenge 5 de juny, el grup local de l'Altiplà de la Segarra, va realitzar una activitat combinada (Xerrada + Sortida), per divulgar sobre la flora d'orquídies de l'altiplà segarrenc, amb una participació de fins a 18 persones.
En una primera part (de 9:00h a 10:30h), al Centre Cívic "Mestre de Viaña" de Sant Guim de Freixenet, en Pep Solé, del Grup d'Orquídies de l'Anoia, va fer una introducció a la biologia i diversitat d'espècies de la família botànica de les orquídies en l'altiplà central; i a continuació explicà el Projecte d'Atles de les Orquídies de l'Anoia, i la metodologia de participació.
En una segona part (de 10:30h a 13:30h), en Daniel Espejo va guiar fins a dos localitzacions de l'entorn del poble de L'Astor (municipi de Pujalt, Anoia), amb gran potencial de detecció d'orquídies de floració estival, però poc mostrejades fins el moment. A pesar de la sequera, i els baixos nivells d'abundància d'orquídies d'enguany, la prospecció en grup, pacient i minuciosa, en els boscos mixtos de pinassa i roures, i també en joncedes, a uns 700-750 m d'altitud, va permetre la detecció de Cephalanthera rubra (en plena floració), Cephalanthera damasonium (amb floració passada), Limodorum abortivum (floració passada) i de Epipactis sp. (en previsió de floració encara, pendent de confirmar E. kleinii). A destacar la capacitat de detecció d'en Jordi Domènech, especialitzat en la fotografia d'orquídies, que agilitzà el mostreig. En total, s'observaren 4 espècies diferents, augmentant el coneixement sobre les orquídies del nord-oest de la comarca de l'Anoia, i molt especialment en l'àmbit de l'altiplà central segarrenc.