El passat diumenge 20 de febrer, el Grup Local del Moianès va fer una sortida botànica al Puigcastellar (Castellterçol).
Els participants tot seguit explicaran l’activitat.
Les plantes vives i les pedres del passat
Una vegada més ens vam trobar puntualment a l’aparcament del CAP de Castellterçol i vam organitzar-nos per sortir amb dos cotxes cap a la pista de terra que ens portaria al collet de Matafaluga.
La boira terrera de bon matí reduïa la visibilitat en la llunyania i el fred es feia notar. Caminant vam arribar a la masia l’Era de les Cases i a prop d’aquesta vam veure els vestigis del seu pou de neu. Aviat els senyals liles del corriol van dirigir les nostres passes cap a una altra de les masies històriques que es troben a Castellterçol. De la masia Puigcastellar que està situada al puig del seu mateix nom, en queden dempeus les restes de les parets i el pou, aquest, cobert de branques. Per sobre d’aquestes vam visitar, també, un jaciment ibèric on vam trobar diverses espècies de falgueres.
A mig matí, el sol lluminós i un cel blau, amb poca broma, ens permetia gaudir de les panoràmiques del Moianès i els Pirineus. Va ser aleshores quan vam iniciar el retorn i encetar el treball de camp.
A causa de la inversió tèrmica del lloc on érem, vam veure moltes alzines, Quercus ilex, i pocs roures. Vam diferenciar alguns pins (Pinus pinea, Pinus sylvestris i Pinus halepensis). També vam observar el revers blanquinós de les fulles de la moixera (Sorbus aria), les tiges transformades en fulles del galzeran amb alguna flor i els seus fruits vermells i les beines inflades de color rogenc amb les llavors de l’espantallops (Colutea arborescens) que, com sonalls, al sacsejar-les, produïen un soroll.
De la llista de les plantes observades, en destacarem només les que treien la flor: l’herba fetgera, el llorerer, l‘Erodium cicutarium per les seves floretes roses, el marxívol i les corol·les amb dos llavis blancs o d’un color blau pàl·lid de les flors del romaní, del qual molts de nosaltres en vam friccionar les fulles per percebre la seva olor fresca i forta.
Els noms de les altres plantes que vam veure es troben al llistat que hi ha publicat a la web del nostre grup local.
Com tantes vegades, vam acabar la sortida molt satisfets per la trobada que vam gaudir i contents perquè continuàvem aprenent de les plantes del nostre entorn més proper.
Fins la propera!