Grup Local de la Vall del Ges

La Vall del Ges es troba al nord de la comarca d’Osona i està formada pels municipis de Torelló, Sant Pere de Torelló i Sant Vicenç de Torelló. Està solcada pel riu Ges i pel seu afluent el Fornés.

La vegetació dominant està formada per boscos d’alzines i roures martinencs i als vessants obacs hi trobem la fageda. El bosc de ribera flanqueja les dues ribes del Ges i del Fornés i de la xarxa de torrents i rierols que formen les conques de tots dos rius.

En aquesta àrea s’ha desenvolupat històricament una indústria de torneria de la fusta que ha conduït una part de la població a estar vinculada amb l’explotació dels boscos de la zona en aprofitar-se el bosc local com a font de diverses fustes tornejables.

Actualment aquesta indústria ha perdut força i com a record d’una tradició manufacturera històrica de la Vall, a Torelló existeix el Museu de la Torneria. Al voltant d’aquesta institució i de l’Associació d’Estudis Torellonencs (ADET ) ha sorgit un interès renovat per l’estudi dels usos forestals i del coneixement del patrimoni vegetal del territori.

Aquest interès ha fet possible l’aparició d’un cercle de persones interessades en aquests temes que s’han articulat entorn un grup d’estudi de la flora local i que ha vist en l’Associació Flora Catalana el referent per ubicar les seves activitats i la institució on trobar el caliu necessari per continuar treballant en el coneixement de la vegetació del país des del mateix territori.

La idea és promoure el coneixement del món vegetal en general i del de la mateixa Vall en particular a través d’activitats com sortides, tallers i publicacions de guies de camp i itineraris botànics.

FotoSortidaVallDelGes