Sortida botànica: riera de Fuirosos / la Tordera (Sant Celoni)

Mapa localització

Cartells o imatges
Títol activitat
Sortida botànica: riera de Fuirosos / la Tordera (Sant Celoni)
Descripció activitat

Objectius específics d’observació botànica

  • Conèixer els paisatges vegetals de la part baixa de la ribera de la riera de Fuirosos, afluent de la Tordera per la dreta, i de l’aiguabarreig d’ambdues rieres, que s’han format tant en relació amb les condicions naturals com també dels aprofitaments històrics.
  • Observar globalment quatre salzes: salze blanc (Salix alba), gatell (Salix atrocinerea), saulic (Salix purpurea) i la sarga (Salix elaeagnos). N’és l’objectiu central i principal de la sortida. Es destacarà l’adaptació d’aquests arbres i arbrets a la dinàmica fluvial, ben manifesta actualment a causa dels efectes derivats de la tempesta Gloria.
  • Descobrir els diferents tipus de paisatge de ribera en relació amb les necessitats i usos al llarg de la història, caracteritzats pel predomini d’un arbre en trams diferents: el lledoner (Celtis australis), els salzes, el freixe de fulla petita (Fraxinus angustifolia) i el vern (Alnus glutinosa).
  • Diferenciar els quatre pins presents en el territori visitat: pi pinyer (Pinus pinea), pi blanc (Pinus halepensis), pinastre (Pinus pinaster) i pi insigne (Pinus radiata).
  • Observar i identificar altres arbres i arbustos presents, com l’aladern de fulla ampla que hi és molt abundant, els brucs i les estepes.
  • Observar i identificar les herbes anuals i perennes més destacades i vistoses en el moment de la sortida ran del camí, dels marges i conreus propers.

Itinerari

Punt de trobada: petita esplanada (costat Montnegre / sentit Girona) de la carretera C-35, km 64, prop de l’entrada del Garden Ponç. És entre la C-35 i el curs de la Tordera. És fàcil d’arribar-hi en cotxe. Localització x-464.220 / y-4.619.300, cota 80 m, GPS 41.724751, 2.569974.

Si voleu venir en transport públic podeu venir en tren fins a Sant Celoni. Hi ha un tren que arriba a les 8.58 procedent de l’Aeroport i Barcelona. En aquest cas cal que ens ho comuniqueu per telèfon (telèfon 607637549, Pere) una vegada estigueu inscrits i us esperarem a l’estació de Sant Celoni.

Hora de trobada: 9h 15m del matí. Hora de comiat: 14 h. del migida.

Recorregut: esplanada davant Garden Ponç, pontet damunt la Tordera, pas sota l’autopista i pista de Fuirosos fins poc abans de la cruïlla de Can Puig (observació de la ribera de Fuirosos: ribera amb lledoner, ribera amb sarga, ribera amb freixe de fulla petita, ribera amb gatell i ribera amb vern). La tornada és pel mateix camí amb un breu recorregut per la llera de la Tordera (poblacions de salze blanc i saulic, vegetació d’helòfits ran del curs d’aigua de la Tordera i vegetació del codolar de la Tordera).

És un itinerari molt fàcil, d’uns 4 km entre anada i tornada.

Places limitades. Cal inscriure’s en aquest enllaç.

Data de l'activitat
24/04/2022
Lloc activitat
Riera de Fuirosos / la Tordera (Sant Celoni)
Hora de trobada
9h 15m del matí.
Lloc de trobada
petita esplanada (costat Montnegre / sentit Girona) de la carretera C-35, km 64, prop de l’entrada del Garden Ponç. És entre la C-35 i el curs de la Tordera. És fàcil d’arribar-hi en cotxe. Localització x-464.220 / y-4.619.300, cota 80 m, GPS 41.724751,
Dades de contacte
baixmontseny.floracatalana@gmail.com
Grups de treball