G03.2023.-Remeis i tòxics vegetals. De la fitoteràpia a la homeopatia

Codi del Curs (referència per a la inscripció)
G03.2023
Interacció
PRESENCIAL
Títol del curs
JORNADA: Remeis i tòxics vegetals. De la fitoteràpia a la homeopatia
Estat del curs
Tancat
Horaris del curs

La jornada tindrà lloc el dia 13 de maig de 2023, de 10:00 a 17:30 h.

Número de places
100
Preu del curs
Gratuït
Descripció

Aquesta jornada, que es celebrarà presencialment al centre cutural la Violeta de Gràcia, el dia 13 de maig, pretén endinsar-nos en el coneixement de dos tipus d'enfoc de caire terapèutic contraposats. Una d'elles, la fitoteràpia, basada en l'acció química dels principis actius i l'altre, l'homeopatia, fonamentada en la informació que contenen els seus remeis.

Al llarg de la jornada, es veuran els fonaments de la fitoteràpia com a disciplina científica, plantes que s'empren per aconseguir restablir la salut i com es preparen els remeis extraient-ne els principis actius.

Per altra banda, es veurà l'essència dels remeis homeopàtics, plantes tòxiques emprades i com es preparen els remeis i les seves dilucions.

Donat que les plantes emprades per l'homeopatia són plantes tòxiques, s'impartirà una interessant ponència sobre la toxicitat i les plantes tòxiques, fent un repàs de les principals plantes tòxiques de casa nostra. Un tema que de ben segur ens sorprendrà a tots.

Totes les xerrades són a càrrec de ponents experts i de reconeguda trajectòria acadèmica i professional, per tal de garantir la qualitat de la informació que es trametrà durant la jornada.

Podeu consultar el contingut detallat de cadascuna de les ponències i la trajectòria acadèmica/ professional dels ponents a la pestanya "Temari" d'aquesta pàgina web.

JORNADA ORGANITZADA CONJUNTAMENT AMB EL COL·LEGI DE FARMACÈUTICS DE BARCELONA

COFB-Bcn.jpg

  Lloc del curs

  A la sala d’actes de La Violeta de Gràcia (Carrer Maspons 6, Barcelona)

  Procediment inscripció

  Mitjançant el botó "INSCRIPCIÓ" del menú que apareix a la dreta d'aquesta pantalla.

  Requeriments previs

  No calen coneixements previs.

  Material que cal portar

  No cal aportar cap mena de material.

  10:00 h. Benvinguda i facilitar credencials. Durada 15 minuts.

  10:15 h. Presentació de les jornades. Presentació de la jornada per part del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona (COFB) i de Flora Catalana. Durada 15 minuts.

  10:30 h. Introducció (ponència 0): l’acció terapèutica: principi dels contraris (contraria contrariis curantur) en front del principi dels similars (similia similibus curantur), i conceptes introductoris. Durada: 15 minuts.
  Introducció basada en els dos enfocs terapèutics que, ja des de temps d’Hipòcrates (460 ac. aprox.), poden regir el procés curatiu: el principi dels contraris i el principi dels similars. Presentació del fil argumental que uneix les ponències i panoràmica actual.
  Ponent: Francesc Caralt Rafecas. President de Flora Catalana.

  10:45 h. Ponència 1: Les plantes medicinals i els seus principis actius. Les plantes es defensen i ens defensen. Durada: 1:15 h.
  Recorregut pels principals grups de principis actius beneficiosos per la salut, a través d’una sèrie de plantes representatives de les que s’explicarà la seva acció terapèutica sobre l’organisme humà.
  Ponent: Dr. Josep Allué Creus. Doctor en Farmàcia. Professor titular de Fisiologia Vegetal a la Universitat Autònoma de Bacelona (UAB). Codirector del màster de Fitoteràpia. Vocal de plantes medicinals i homeopatia del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB). Director d’ApDeNa («Aplicaciones y Desarrollos Naturales»). Membre fundador del SEFIT. Membre de la Society for Medicinal Plant Research (GA) i de la Phytochemical Society of Europe (PSE).

  12:00 h. DESCANS: 15 minuts.

  12:15 h. Ponència 2: Extracció dels principis actius de les plantes medicinals. Durada: 50 minuts.
  Paràmetres que hem de tenir en compte a l’hora d’extreure els principis actius de les plantes des de la recol·lecció fins a l’obtenció del preparat final. Mètodes aplicats en la indústria farmacèutica que podem usar a casa. Analitzarem el fonament d’aquests mètodes, la seva utilitat, en què es diferencien, i veurem alguns exemples de preparats.
  Ponent: Dra. Montse Parada Soler: Doctora en farmàcia (botànica), amb una tesi sobre etnobotànica de l’Alt Empordà, i postgraduada en fitoteràpia per la Universitat de Barcelona. Directora tècnica dels laboratoris A.Vogel a l’estat espanyol, continua treballant en el grup de recerca etnobotànica de la Universitat de Barcelona i l’Institut Botànic de Barcelona (etnobiofic.cat).

  13:05 h. Ponència 3: La toxicitat i les plantes tòxiques. Principis actius tòxics. Durada: 1:15 h.
  Què és la toxicitat? Recorregut per les principals plantes tòxiques que podem trobar, explicant els principis actius que li confereixen la toxicitat i els efectes nocius sobre l’organisme humà.
  Ponent: Dra. Eva Castells Caballe: Doctora en biologia i màster en ecologia. Especialista ecologia química, metabolòmica i toxicologia. Coordinadora de la Unitat de toxicologia i professora del Departament de farmacologia, terapèutica i toxicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

  14:20 h. DINAR: 1:40 hores

  16:00 h. Ponència 4: De les plantes tòxiques als remeis homeopàtics. Durada 30 minuts.
  Descripció detallada del procés que es segueix per convertir una planta tòxica en un remei homeopàtic. Tot i que aquest tipus de remeis també s’obtenen a partir d’animals i minerals, s’abordarà des de la perspectiva vegetal.
  Ponent: Dr. Héctor Cruz Tabuenca. Metge, doctor en Neurologia. Subespecialitat en epilèpsia y neuroimmunologia. Actualment treballa com a neoròleg al Consorci Sanitari de Terrassa, però ha treballat també a Vic, Vinarós, Manresa i Saragossa. Postgrau en medicina naturista (UZ). Màster en homeopatia (AMHB). Homeòpata en el centre de salut familiar “Mare Nostrum”.  Membre de la Junta Directiva de la Societat Catalana de Neurologia.

  16:30 h. Ponència 5: Remeis homeopàtics, obtinguts a partir de plantes tòxiques; aplicació terapèutica. Durada: 1 h.
  Recorregut pels principals remeis homeopàtics basats en plantes, fent incís en el contrast entre l’acció patògena de la planta i l’acció curativa del remei homeopàtic que se n’obté. Vinculació del remei amb el perfil psíquic del pacient.
  Ponent: Dr. Héctor Cruz Tabuenca

  17:30 h. Debat i Comiat

  Curs arxivat
  ARXIVAT