30.2024.-Curs de Toxicologia Vegetal (Herbes Campus 2024. Remeiart)

Codi del Curs (referència per a la inscripció)
30.2024
Interacció
EN DIRECTE
Títol del curs
Curs de Toxicologia Vegetal (Herbes Campus 2024. Remeiart)
Estat del curs
Obert
Horaris del curs

Totes les videoconferències es graven i es mantenen indefinidament a l'aula virtual de Flora Catalana (Flor@ula), amb la finalitat que aquelles persones que no puguin assistir a la videoconferència en directe, les puguin veure amb posterioritat. L'accés indefinit a l'aula virtual permet que qualsevol alumne pugui repassar el contingut del  curs (documents, fòrum i videoconferències) sempre que li interessi, inclús un cop acabat el curs i per un període de temps il·limitat.

  • Videoconferència 1: 22 de maig, de 2024, de 18:00 a 20:00 h. (vegeu temari)
  • Videoconferència 2: 23 de maig, de 2024, de 18:00 a 20:00 h. (vegeu temari)
  • Videoconferència 3: 29 de maig, de 2024, de 18:00 a 20:00 h. (vegeu temari) 
  • Activitats al Remeiart (Santa Margarida i els Monjos): - activitats voluntàries i obertes a tothom (no només als alumnes del curs)
    • Sortida de camp guiada: 02 de juny, de 2024, de 09:00 a 11:00 h. (vegeu temari)
    • Ponència presencial 1: 02 de juny, de 2024, de 11:30 a 12:30 h. (vegeu temari)
    • Ponència presencial 2: 02 de juny, de 2024, de 12:45 a 13:45 h. (vegeu temari)
  • Videoconferència 4: 06 de juny, de 2024, de 18:00 a 20:00 h. (vegeu temari)
  • Videoconferència 5: 10 de juny, de 2024, de 18:00 a 20:00 h. (vegeu temari)
Número de places
30
Preu del curs
48 € / 75 € pels no socis
Descripció

AQUEST CURS ESDEVÉ L'EDICIÓ 2024 DE L'HERBES CAMPUS DEL REMEIART, organitzat conjuntament per Flora Catalana i l'Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos.

Es tracta d'un curs que pretén proporcionar una visió de les diferents cares de la toxicitat vegetal. Tots sabem que existeixen plantes i bolets tòxics a la naturalesa, però quines toxines contenen? Quin efecte tenen en l'organisme humà? Què diferencia una planta o un fong considerat tòxic d'un que no n'és considerat?, potser no és tan clara la diferència entre ambdós.

Però la toxicitat també pot ser present en els preparats medicinals. Ja sigui per contaminació de les plantes emprades, o bé per una dosificació excessiva. Què hem de tenir en compte per fer preparats segurs?, Hi pot haver interaccions nocives entre plantes o entre plantes i medicaments? Una sèrie d'aspectes dels quals cal conscienciar-nos.

Tots aquests temes, i més, es tractaran en aquest interessant curs, per tal de proporcionar un coneixent general sobre la toxicitat i l'efecte que pot tenir sobre l'organisme humà.

Curs organitzat conjuntament amb Remeiart i l'Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos

logoRemeiart2023.pnglogomonjos2023.jpg

    Lloc del curs

    Curs on-line a Flor@ula, llevat de les sessions del dia 2 de juny que seran presencials i es celebraran a la sala d'actes del Castell de Penyafort (Santa Margarida i els Monjos).

    Procediment inscripció

    Mitjançant el botó "INSCRIPCIÓ" del menú que apareix a la dreta d'aquesta pantalla.

    Requeriments previs

    No és necessari tenir coneixements previs. Es tracta d'un curs introductori.

    Material que cal portar

    Disposar d'ordinador i equipament necessari per participar en les videoconferències del curs.

    22/05/2024, de 18:00 a 20:00 h.-Ponència 1 (videoconferència 1). La toxicitat vegetal. Conceptes introductoris.

    • Resum: en aquesta xerrada s’explicarà què és la toxicitat, s’exposaran els conceptes bàsics per entendre l’abast de la toxicitat i els seus efectes i es presentaran, breument, les principals toxines vegetals. Amenitzat, tot plegat, amb exemples. La xerrada pretén assentar les bases perquè es puguin assimilar correctament les següents ponències d’aquest curs.
    • Ponent: Dra. Eva Castells Caballé. Doctora en biologia i màster en ecologia. Especialista ecologia química, metabolòmica i toxicologia. Coordinadora de la Unitat de toxicologia i professora del Departament de Farmacologia, Terapèutica i Toxicologia de la Universitat Autònoma de BarcelonaInvestigadora del CREAF.

    23/05/2024, de 18:00 a 20:00 h.-Ponència 2 (videoconferència 2). Les principals plantes i bolets tòxics de Catalunya.

    • Resum: en aquesta xerrada es presentaran les principals plantes i bolets de Catalunya que són rellevants per la seva toxicitat. Es farà incís en les toxines que presenten i els efectes que poden causar, així com en algunes claus bàsiques per a la seva identificació i per a poder diferenciar-les d'altres de similars i evitar confusions.
    • Ponent: Dr. Àngel Bistué Rovira. Doctor en biologia i biotecnologia vegetal (UAB), màster en fitoteràpia (UB), professor associat al Departament de Farmacologia, Terapèutica i Toxicologia de la UAB.

    29/05/2024, de 18:00 a 20:00 h.-Ponència 3 (videoconferència 3). La toxicitat en els preparats medicinals.

    • Resum: a l’hora de considerar i avaluar els preparats a base de plantes, no només és important conèixer el perfil toxicològic de cada una d’elles, sinó que cal contemplar la possible presència tant d’altres tòxics deguts a la possible contaminació del material (aflatoxines, metalls pesants, microorganismes, etc.) com problemes deguts a interaccions entre extractes o concentracions excessives de principis actius, si tenim en compte únicament el preparat que estem analitzant. Però la possibilitat que es presenti una toxicitat o un efecte no desitjat va molt més enllà de prendre del producte: ens podem trobar amb interaccions amb altres medicaments, amb altres plantes medicinals que es prenguin conjuntament, o fins i tot amb aliments, que poden suposar un perill important per a la salut i que per tant, hem de tenir molt presents.
    • Ponent: Dra. Montse Parada Soler. Doctora en farmàcia (botànica), amb una tesi sobre etnobotànica de l’Alt Empordà, i postgraduada en fitoteràpia per la Universitat de Barcelona. Directora tècnica d’Algèmica Barcelona, empresa que dissenya i distribueix complements alimentosos, continua treballant en el grup de recerca en etnobotànica catalana EtnoBioFiC de la Universitat de Barcelona i l’Institut Botànic de Barcelona-CSIC.

    02/06/2024.-Remeiart. Sala d’actes del Castell de Penyafort. Xerrades presencials obertes al tot el públic del Remeiart i, especialment indicades, als alumnes d’aquest curs.

    • 9:00 - 11:00 h.- Sortida de camp.
      • Resum: sortida de camp per conèixer algunes plantes tòxiques i d'altres medicinals, comentar-ne les propietats i efectes que poden tenir sobre l'organisme humà.
      • Guia: Francesc Caralt Rafecas. President de Flora Catalana.
    • 11:30 - 12:30 h.- La toxicitat vegetal i les plantes tòxiques.
      • Resum: introducció a la toxicitat vegetal i els conceptes necessaris per a comprendre-la. Toxines vegetal i plantes d’exemple. (és un resum, presencial, de la ponència 1).
      • Ponent: Dra. Eva Castells Caballé (vegeu trajectòria curricular/professional a la ponència 1).
    • 12:45 - 13:45 h.- La toxicitat en els preparats medicinals fets amb plantes.
      • Resum:  aspectes que cal considerar a l’hora de fer preparats medicinals a base de plantes: perfil toxicològic dels ingredients, contaminació del material (aflatoxines, metalls pesants, microorganismes, etc.) i mesures profilàctiques que cal prendre per a evitar concentracions excessives de principis actius, o interaccions nocives entre ells i amb altres medicaments, complements alimentosos o fins i tot aliments. (és un resum de la ponència 3).
      • Ponent: Dra. Montse Parada Soler. (vegeu trajectòria curricular/professional a la ponència 3).

    06/06/2024, de 18:00 a 20:00 h.-Ponència 4 (videoconferència 4). Efectes de la toxicitat en l'organisme humà.

    • Resum: en aquesta xerrada s’analitzaran els efectes que els diferents tipus de tòxics, d’origen vegetal i fúngic, poden tenir sobre l’organisme humà. Els quadres d’intoxicació més típics, la seva simptomatologia i repercussió.
    • Ponent: Dra. Izabella Rohlfs Barbosa. Doctora en medicina i cirurgia (Universitat Federal de Minas Gerais, Brasil), en l'especialitat de ginecologia i obstetícia. Dra. en salut pública i epidemiologia (UAB). Postgrau en fitoteràpia clínica (UB). Diversos cursos sobre etnobotànica, aromateràpia i perfumeria botànica. Ha estat professora associada de la UdG. 

    10/06/20204, de 18:00 a 20:00 h.-Ponència 5 (videoconferència 5). Projectes de recerca UAB/FC sobre toxicologia vegetal.

    • Resum: tres estudiants de la facultat de veterinària de la UAB estan duent a terme projectes de final de grau, sobre toxicologia vegetal, a Flora Catalana. En aquesta xerrada presentaran els seus estudis i conclusions.
    • Ponents:
      • Judith Gómez Gamero, Maria Moncusí Rubio i Ana Yaqu López Savirón.
    Tipus de curs
    Curs arxivat
    ACTIU (NO ARXIVAT)