Mílfulles, núm 7. Desembre 2022.

Títol
Mílfulles, núm 7. Desembre 2022.
Número
7
Data publicació
18/12/2022
Descarregar revista
Descarregar suplement

  La flora escapada

  La passió per la flora catalana va més enllà de les plantes que creixen de manera natural en boscos, prats, matollars o dunes litorals. La passió pel món vegetal també es conrea en petits reductes de terra abraçats per testos de ceràmica, argila o plàstic que tenim a les terrasses, balcons o patis de casa nostra. Aquestes plantes també formen part del nostre dia a dia, les cuidem, les reguem, ens assegurem que no els falti res i fins i tot hi ha qui els parla. Però, de quantes plantes diferents parlem? Podríem llistar la diversitat florística de casa?

  En una terrassa, un balcó o fins i tot a l’ampit de la finestra, hom hi pot posar un test amb geranis, clavells, margarides, caputxines, gazànies... Per posar un exemple, si en un balconet florit del carrer hi podem comptar cinc testos, més un al costat de la finestra i quatre plantes que s’entreveuen al menjador, podem sumar fàcilment deu espècies de plantes. I si ara augmentem la visió i ens fixem en el bloc de pisos del davant o en el nostre carrer o en el barri o poble en què vivim? Quina diversitat de flora ornamental hi ha al nostre entorn?

  De cop i volta, en un dia de tempesta i fort vent, o una tarda en què netegem el jardí, un propàgul o una llavor de les nostres plantes traspassa la tanca de casa i viatja fins a territori ignot. Amb sort, aquesta petita planta o sement tindrà a vegades la capacitat d’arrelar i trobarem, amb el temps, una planta que esperaríem veure créixer en un test, enmig d’un prat o d’un descampat, sense saber com hi ha anat a parar. Aquest individu foraster que ha sobreviscut al canvi d’hàbitat i ara forma part del paisatge vegetal, el considerarem una espècie escapada d’alguna casa i ens trobarem amb el dubte de si hauria de ser allà o no, o si l’hauríem d’arrencar o deixar que prosperi.

  Aquest dubte també ens fa demanar si hauríem d’incloure el tàxon en els catàlegs florístics d’una regió, perquè durant molts anys potser no hi hem posat l’atenció necessària. Un dels primers estudis acurats en aquesta temàtica va ser la tesi doctoral de la Dra. Teresa Casasayas, de 1989, sobre la flora al·lòctona de Catalunya. Actualment, les noves publicacions i catàlegs sobre flora al·lòctona, així com la problemàtica de les espècies invasores, constaten el fet que ja fa anys que un gran nombre de plantes escapades o introduïdes comencen a formar part integrada del nostre paisatge. La qüestió –que deixem oberta– és si creiem que hem de considerar aquestes plantes com a part de la flora catalana o no.

  Viu, gaudeix i aprèn amb la nostra flora

  PRELIMINARS
  Les plantes escapades (editorial)
  Índex
  SECCIÓ ASSOCIACIÓ. Racó del Soci
  El Grup Local del Baix Ter Grup Local del Baix Ter
  La gestió de Flora Catalana durant els últims cinc anys (2017-2022) Francesc Caralt Rafecas
  Col·laborar a Flora Catalana. El voluntariat Junta Directiva de Flora Catalana
  SECCIÓ BOTÀNICA
  Kalanchoe. Una nova amenaça per a la biodiversitat catalana i mundial Mònica Utjés, Laura Mena, Neus Nualart i Jordi López-Pujol
  SECCIÓ CULTIU. Plantem la llavor
  Cultures trobades: retorn dels blats oblidats a la terra Artur Bòria Minguella
  SECCIÓ ENTREVISTA
  Entrevista a Anna Maria Colomer i Comas Anna Maria Oliva Casas
  SECCIÓ HISTÒRIA
  Miquel Bernades i Mainader Elena Guardiola, Josep-Eladi Baños
  SECCIÓ LA LÀMINA
  La làmina. L'esbarzer (Rubus ulmifolius) Mercè Serra Valls
  SECCIÓ ETNOBOTÀNICA
  ELS COLORS DE LES PLANTES. Vermell de roja Roser Melero Vilella
  L'economia agrícola del cànem. Joan Arqué Alcové
  TEIXEIX LLIGAMS AMB LES PLANTES: La bova i els seus usos. Anna Sínia
  SECCIÓ CUINA
  Ortigues a la cuina. M. Àngels Piqué Val
  SECCIÓ ESCOLES
  El Penedès a la pell. Cosmètica natural del Penedès Maria Gistau Rubiano
  ITNERARIS
  Els estanys de Basturs Josep Antoni Conesa Mor
  ON ANAR
  Una dona. Un somni. Un jardí. Conxita Cortina i el Jardí de Plantes Medicinals de Gombrèn Associació Jardí Botànic Plantes Medicinals Gombrèn
  SECCIÓ RECURSOS
  Ressenyes 1: diverses Anna Maria Oliva Casas, Airy Gras Mas i Francesc Caralt Rafecas
  Ressenya: CANNUSE. La base de dades sobre usos tradicionals del Cannabis Airy Gras Mas