IV Biomarató de Flora espanyola
Dies: 16,17, 18 i 19 de maig
Lloc: a tot l’estat espanyol
Tal com s’ha fet en els darrers quatre anys, el Grup de Treball en Sistemàtica de la Societat Espanyola de Botànica (SEBOT), organitza enguany la IV Biomarató de Flora espanyola, que tindrà lloc entre els propers dies 16 i 19 de maig, per tal de coincidir amb el Dia Internacional de la Fascinació per les Plantes (18 de maig). Aquest esdeveniment anual té com a finalitat combatre la “ceguera vegetal”, entesa com a la desconnexió de gran part de la població amb la botànica. Això impedeix apreciar la diversitat vegetal, amenaçada dins la Sisena Extinció Massiva, i dedicar esforços per a protegir-la.
Què es fa durant la biomarató de flora?
Durant la biomarató amb la col·laboració de diverses entitats (universitats, centres de recerca, associacions naturalistes o instituts d’educació secundària), s’organitzen diverses activitats (excursions, xerrades, tallers...) per tal de difondre el coneixement botànic i fomentar la interacció entre la comunitat científica i la ciutadania.
Com hi puc participar?
Per a participar-hi només cal tenir instal·lada l’aplicació de ciència ciutadana iNaturalist (disponible per a Android i iOS). Cada usuari pot pujar fotografies de les plantes observades durant aquests dies, i les seves observacions quedaran vinculades al projecte general de la Biomarató o al subprojecte territorial corresponent (en el nostre cas, Catalunya). El principal avantatge d’aquesta aplicació és que no requereix d’un coneixement previ en botànica, ja que, altres usuaris són els encarregats d’identificar el què s’ha observat.
Si soc expert, com puc contribuir?
A més de pujar observacions com qualsevol ciutadà pots ajudar a validar les observacions fetes a inaturalist ja sigui identificant aquelles observacions que no estiguin a nivell d'espècie com confirmant aquelles observacions que estiguin ben assignades a l'espècie. Si les validacions es fan durant els dies de la biomarató els ciutadans es senten animats a afegir-ne de noves.
També pots articipar en el datablitz posterior ensenyant algun grup de plantes complicat mitjançant una xerrada online.
Uneix-te al major esdeveniment de participació ciutadana centrat en botànica a Catalunya!