Visita al Jardí Botànic de Barcelona

Títol de la notícia
Visita al Jardí Botànic de Barcelona
Data de la notícia
03/03/2024
Notícia

El 3 de febrer va tenir lloc la primera activitat del 2024 del nostre Grup Local. Ja en teníem ganes! Ens vam trobar amb el Josep, el nostre guia, a la porta del Jardí Botànic de Barcelona per iniciar la visita. L'activitat va despertar molt d'interès i lamentablement vam haver de limitar les places.

A l’entrada de les instal·lacions hi ha un mapa en què es mostren les zones del planeta que tenen clima mediterrani i estan representades al jardí. Val la pena aturar-s’hi un moment abans de començar i així ho vam fer. A partir d’aquí vam començar la nostra particular volta al món.

La primera etapa ens va portar a Austràlia, al costat dret del camí. Entre araucàries, casuarines i eucaliptus, alternàvem les explicacions de caràcter botànic i etnobotànic, amb curiositats i temes relacionats, com la gestió dels boscos. Els arbres i arbusts dels gèneres Callistemon i Grevillea no lluïen encara tota la seva esplendor, ja que a la majoria els faltava un mes o dos per florir. Us recomanem que hi aneu a finals de març per gaudir de les seves extraordinàries flors.

la part esquerra d’aquesta primera part hi teníem les plantes pròpies de Sudàfrica. Ens vam fixar en les acàcies punxoses i la seva estratègia per defensar-se. I ens van sorprendre els àloes arboris, pel seu port, i l’arbust prunera del Natal (Carissa macrocarpa), de fruit comestible.

Després vam arribar al continent Americà, concretament a la zona de Mèxic i California. Aquí ens vam fixar en les palmeres i plantes suculentes, com les dels gèneres Agave i Opuntia, representades per diverses espècies.

El temps avançava, tothom estava molt interessat en les explicacions i el camí ens va dur a la plaça dels Voluntaris, presidida per un gran pi pinyer, que és en aquest punt des d’abans que es construís el Jardí Botànic. Aquest era el senyal que ens acostàvem a casa i, efectivament, vam començar a veure plantes que ens eren més familiars, ja que érem a la zona de la Mediterrània Occidental.

A continuació va venir Canàries, que té una vegetació força singular. Ens vam fixar en el pi de Canàries (Pinus canriensis) , el drago (Dracaena draco), l’Asparagus plocamoides, i els Echium.

Per acabar, vam visitar la fantàstica col·lecció de bonsais. Només està accessible al públic una part de la col·lecció, però val la pena la visita.

El nostre viatge arribava a la seva fi, vam enfilar cap a la sortida, però abans ens vam aturar a delectar-nos amb un ametller florit. I ens vam acomiadar agraint les explicacions al nostre guia.

Us interessarà saber que els caps de setmana els voluntaris de l’Associació d’Amics del Jardí Botànic organitzen una visita guiada a mig matí; en aquest enllaç teniu la informació detallada: Visita guiada al Jardí Botànic de Barcelona.

Grups de treball