Excursió botànica i biogeogràfica a la serra de Collserola

Títol de la notícia
Excursió botànica i biogeogràfica a la serra de Collserola
Data de la notícia
04/12/2023
Notícia

El dia 25 de novembre de 2023 el Grup Local del Barcelonès i del Baix Llobregat vàrem fer una excursió botànica i biogeogràfica a la serra de Collserola, travessant la serra de can Balasc, entre la riera de Vallvidrera i la de les Tres Serres.

El punt de trobada va ser l'estació de ferrocarril de les Planes. D'allà, en grups reduïts, vam anar pujant pel vessant d'obaga de la serra de Can Balasc identificant les espècies i fent hipòtesi sobre quina era la situació de la dinàmica de vegetació d'aquest vessant orientat al nord. Malgrat l'estassada preventiva d'incendis i els efectes de la sequera d'aquest any, vam identificar les espècies més característiques de l'alzinar amb roure cerrioide (Quercus cerrioides).

Un cop vam arribar a la carena la composició florística i la morfologia de la vegetació van canviar, limitades per un sòl prim i l'aflorament rocós dels esquistos silicis. Aquí vam concloure que ens trobàvem en una brolla d'estepes i brucs amb espècies pròpies de la garriga silicícola. Baixant pel vessant de solell les característiques de la vegetació van variar i les espècies de la brolla i la màquia mediterrània sota pins dominaven el paisatge.

En arribar al peu de vessant, on la formació superficial i els sòls són més profunds, vam identificar l'alzinar amb marfull (Viburnum tinus), amb algun roure (Quercus ilex). Passant per la riera i la font del Bon Pastor vam endinsar-nos en l'entorn de fons de vall, amb algunes espècies de zones més humides. Finalment, vam acabar la sortida fent l'observació de la recuperació de brolles i màquies al sector entre can Busquets i la Floresta, cremades el 1994 i avui recuperades.

Així doncs, en poc més de quatre hores i 5 km vam poder classificar moltes espècies i identificar un mosaic molt variat de situacions dinàmiques de la vegetació de la serra de Collserola.

Grups de treball