Sortida botànica en el marc de la VII Festa de l’oli de ginebre de Riba-roja d'Ebre.
En el marc de la VII Festa de l’Oli de Ginebre de Riba-roja d’Ebre, el Punt Local Ribera d’Ebre de Flora Catalana va organitzar una sortida botànica per aprofundir en el coneixement del càdec (Juniperus oxycedrus), l’arbust essencial per obtenir l’oli de ginebre, protagonista d’aquesta celebració. L’activitat, que va tenir lloc el dissabte 2 de novembre, va oferir una visió global del projecte dels forns d’oli de ginebre, completant-lo amb una aproximació botànica rigorosa i captivadora.
Nou participants es van trobar a la plaça de l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre, des d’on es va iniciar una passejada fins a la zona d’esbarjo de La Garita, un indret idoni per observar exemplars de càdec en el seu hàbitat natural.
Durant la sortida la biòloga Dolors González Cabré va oferir una explicació detallada i rigorosa sobre les característiques del càdec (Juniperus oxycedrus), centrant-se en la seva estructura, hàbitat i usos tradicionals. Va destacar la diferència amb el ginebre comú (Juniperus communis), especialment visible en les fulles i el color dels gàlbuls madurs. També va explicar el cicle vital del càdec, amb flors poc aparents i gàlbuls que triguen fins a tres anys a madurar, i va subratllar la seva adaptació als climes mediterranis i sòls pobres. Finalment, va aprofundir en els usos tradicionals i actuals de l’oli de ginebre, des de tractaments dermatològics i desinfectants fins al seu paper en la indústria cosmètica i farmacèutica, sense oblidar les precaucions a causa de la seva elevada toxicitat. Aquesta explicació va permetre connectar la botànica amb l’antropologia, oferint una visió global sobre el valor patrimonial del càdec i el seu paper clau en la tradició dels forns d’oli de ginebre.
Dolors González Cabré, llicenciada en Ciències Biològiques per la Universitat de Barcelona i especialitzada en microbiologia industrial, ha estat una col·laboradora clau en diversos projectes d’Amics de Riba-roja, incloent-hi articles, xerrades i comissariats d’exposicions sobre els forns d’oli de ginebre. Durant la seva intervenció, va destacar la importància del càdec no només com a recurs tradicional, sinó també com a testimoni d’un paisatge que vincula natura i patrimoni cultural.
L’activitat no només va permetre conèixer millor l’arbust des d’una perspectiva científica, sinó que també va reforçar el vincle entre el projecte de recuperació dels forns d’oli de ginebre i la biodiversitat de l’entorn de Riba-roja d’Ebre. Aquesta col·laboració entre Flora Catalana i Amics de Riba-roja d’Ebre exemplifica com la sinergia entre botànica i patrimoni pot enriquir la comprensió global d’un projecte cultural tan únic com aquest.