El passat 19 de novembre es va celebrar la primera edició del taller gratuït d’esparteria amb jonça i espart, al Centre Cívic Mestres Viaña de Sant Guim de Freixenet (la Segarra). Un total de 15 persones participants es van introduir en el interessant art manual de l’esparteria, de la mà de Daniel Espejo, naturalista i aficionat a l’esparteria. Cal destacar que el taller es va focalitzar en introduir als participants en dues tècniques esparteres, utilitzant la jonça (Aphyllanthes monspelliensis) com a primera matèria local, i l’espart ver (Macrochloa tenacissima) com a recurs tradicional i convencional. En les 4,5h de taller, es va realitzar una primera part, on es realitzà una breu sortida de camp per aprendre a identificar la jonça, i realitzar una correcta recol·lecció; i ja a l’aula s’explicà els modes de preparació de la jonça, i es comparà amb l’espart ver cru ja sec, i l’espart ver picat. En la segona part, s’explicà i posar en pràctica les tècniques de trena cosida (amb el treballat d’una llata de 4 badies amb brins d’espart picat), i la trena continua (punt de cofí amb brins de jonça). La realització del taller va complir amb les expectatives, generant entre els participants afició, amb interès en continuar aprenent sobre aquestes tècniques. Derivat d’això es va organitzar un grupet embrió per continuar practicant i aprenent en grup les tècniques de l’esparteria. Es va acordar de realitzar una trobada mensual al Centre Cívic de Sant Guim de Freixenet, obert a tothom que es vulgui afegir. El taller va ser organitzat pel Col·lectiu Eixarcolant conjuntament amb el Grup Local de l’Altiplà de la Segarra, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Guim de Freixenet i l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial (Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya).
Àlbum fotogràfic
Títol de la notícia
Taller d’esparteria de jonça i espart (1ª edició, 19/10/2024)
Data de la notícia
28/10/24
Notícia
Grups locals
Grups de treball