El Grup Local del Moianès, el passat 22 de setembre, va fer una sortida botànica a Esplugues (Castellcir) i un taller d’estudi i determinació de plantes. I així ho expliquem.
Entre pluja i plugim
Dies de ruixats i una previsió del temps per a diumenge, a Castellterçol, que pressentia un suau xim-xim. Pel xat Flora Catalana - Moianès ens va arribar la recomanació d’anar preparats amb roba i calçat impermeables, també es va comunicar que es mantenia la convocatòria per fer les dues activitats ja que el pronòstic era de pluja escassa.
Com sempre ens vam trobar a l’aparcament del CAP del poble a les 8:30 i d’allà vam anar, en caravana, per la C-59 fins al Vapor. Els cotxes van quedar aparcats al Pont del Molí Nou, a prop de Can Murri.
Abans de pujar a peu fins a Esplugues ens vam situar, érem a la vall de la Riera de Fontscalents de l’altiplà del Moianès.
Els núvols en aquella hora matinera eren poc ofensius.
L’anada a Esplugues va ser apressada. Aviat vam arribar a la casa troglodítica que aprofita la balma que li fa de sostre i que va ser habitada fins a finals de l’any 2002. A tocar i a migdia d’aquesta masia de Castellcir vam veure el pont romànic del segle XI, d’un sol ull i de pas estret, pensat pel pas de persones i d’animals de ferradura. Vam gaudir una estoneta aquell indret i després vam seguir endavant, camí amunt.
Al cap de poc ens vam aturar per contemplar les flors vistoses d’una herba robusta de la família de les onagràcies que creixia a prop de la riera i de la que vam agafar unes mostres per determinar-la, més tard, al taller. La vam mirar acuradament. Sospitàvem quina planta era, algú la recordava però cap de nosaltres la va nomenar, la inquietud seria bona, calia tancar la boca.
Mentre fèiem la tornada continuàvem pacientment el treball de camp. Vam observar i reconèixer: Cirsium monspessulanum, Picris hieracioides subsp. hieracioides, Conyza sumatrensis, Lotus corniculatus subsp. corniculatus, Polygonum aviculare,Achillea millefolium subsp. millefolium, Polygonum persicaria, Ligustrum vulgare, Coronilla emerus subsp. emerus, Sedum sediforme, Cornus sanguinea, Lithospermum purpurocaeruleum, Bryonia cretica subsp. dioica, Solanum dulcamara, Erodium malacoides subsp. malacoides, Centaurea aspera i Satureja calamintha subsp. ascendens entre altres.
El llistat complet de les plantes trobades es pot cercar a la web del Grup Local del Moianès de Flora Catalana. A més a més es pot consultar una estimació dels hàbitats visitats.
Durant la sortida es va parlar del nom popular i científic de les plantes i es va comentar que en els llistats de plantes que es publiquen a la nostra web s’utilitza la taxonomia Bolòs&Vigo (2005) i la Sáez&Aymerich (2021).
Alguns de nosaltres vam menjar les móres de les tiges més altes dels esbarzers que vam trobar.
També ens vam fer una foto de grup quan tot just acabava de sonar la segona alarma d’avís d’un telèfon mòbil. Aleshores una pluja fina i menuda començava a remullar aquell entorn i a amarar-nos la roba, sort que ja érem a prop dels cotxes!
Quan la caravana es preparava per tornar al poble, la tercera alarma d’avís assegurava la puntualitat. A les 12 havíem arribat a la Sala de Lectura de Castellterçol. Allà vam acordar les activitats botàniques del 2025 i vam fer una observació completa de la planta que havíem recollit de bon matí. D’aquesta en vam escriure la fórmula floral i, a continuació, la vam determinar fent ús de les claus dicotòmiques, així vam identificar-la, era Epilobium hirsutum!
Bona companyonia, força gratitud i més aprenentatge.
“Viu, gaudeix i aprèn amb la nostra flora”
La propera sortida botànica es farà el proper 13 d’octubre, anirem a Calders. T’hi apuntes?