Flora vernal de Gospí

Títol de la notícia
Flora vernal de Gospí
Data de la notícia
19/05/2023
Notícia

El passat diumenge 7 d’abril, el grup local de l’Altiplà de la Segarra estrenava la primavera amb una sortida botànica al terme de Gospí (municipi de Sant Ramon). Més de 30 persones gaudiren de la descoberta de la flora segarrenca primerenca, seguint un itinerari circular de 3 Km, i guiats per Daniel Espejo.

A primers d’abril es cercava les primeres flors dels albespins, també dits arçs blancs (Crataegus monogyna), arbust vinculat etimològicament al poble. També, era temps de notables floracions crucíferes diverses, tant en camins i camps, amb ravenisses, sisimbris (Sisymbrium runcinatum, etc.), bàbols i bosses de pastor, com en boscos, amb àrabis, turrites (Arabis turrita), allencs i cardamines. Les papaveràcies, també van destacar, amb boniques catifes grogues de ballarides (Hypecoum imberbe), i els acolorits cascalls banyuts (Glaucium corniculatum), a més d’altres roselles. El lloc és mostrà idoni, també, per observar la influència de l’exposició al Sol en la vegetació potencial: rouredes amb auró negre i pinassa als obacs, i alzinars i garrigues amb pi blanc, als solells. Diversitat de violes acolorien els marges ombrívols i el sotabosc encara obert al Sol.

En definitiva, tots els assistents gaudiren d’una sortida prou complerta on la determinació d’espècies, l’ecologia de la vegetació i la interpretació del usos gastronòmics i remeiers de les plantes foren els eixos principals. La sortida revé la col·laboració de l’entitat local Associació La Mansa, i de l’Espitllera Fòrum d’Estudis Segarrencs.

Grups de treball