Sortida botànica a Can Masdeu i vall de Sant Iscle (Collserola).

Títol de la notícia
Sortida botànica a Can Masdeu i vall de Sant Iscle (Collserola).
Data de la notícia
10/05/2024
Notícia

El dia 6 d'abril de 2024 el grup de Flora Catalana del Barcelonès i Baix Llobregat vàrem fer una sortida botànica aprofitant que la primavera estava esclatant.

La sortida va ser guiada per en Jordi Pérez i l'Alfred Bellés, junt amb algunes aportacions d'alguns participants amb amplis coneixements sobre flora com per exemple en Ricard Llerins.

La sortida s'inicia a La plaça Karl Marx i d'allà enfilem el camí que ens du a la vall de Can Masdeu. Trobem molta vegetació ruderal i arvense que colonitza els marges del camí i que ha florit amb les darreres pluges. Destaquen Asphodelus fistulosus i Erodium malacoides entre d'altres. Aquí i allà hi ha algun garrofer (Ceratonia siliqua), testimoni d'antics conreus avui abandonats.

Aprofitem per donar una visió general de la vegetació de Collserola i explicar l'evolució dels conreus abandonats i el contrast entre els diferents vessants de Collserola. En aquest sentit, esperonem als participants perquè entre tots valorem més la natura propera a les zones urbanes que, tot i que a voltes estigui una mica malmesa, atresora un potencial extraordinari.

Ens endinsem cap al fondal amb alguns xiprers prou desenvolupats. Ja en el fondal localitzem algun aloc (Vitex agnus-castus), junt amb el mill gruà (Lithospermum purpurocaeruleum), que testimonien una certa humitat. Passem pel costat d'un gran roure cerrioide (Quercus cerrioides) i ja ens disposem a entrar als horts de Can Masdeu.

Allà ens rep en Brian Russell i ens explica com conreen els horts aplicant l'agricultura regenerativa i produint abundants hortalisses. Can Masdeu és un projecte autogestionat i alternatiu on es viu i es treballa en comunitat. Deixem Can Masdeu i enfilem el camí cap al Coll de la Ventosa. Destaquen els prats d'albellatge orientats a migjorn.

Un cop al Coll de la Ventosa esmorzem i comencem a baixar cap a la vall de Sant Iscle. Podem observar el canvi de vegetació que hi ha del vessant sud de Collserola més sec i menys vegetat, en contrast amb el vessant nord més ufanós i verd. Hi trobem algunes estepes com la borrera, negra i blanca.

Finalment, arribem al fons del torrent de Sant Iscle: allà trobem una vegetació exuberant amb avellaners (Corylus avellana) i falgueres com el polístic setífer (Polystichum setiferum), junt amb càrex pèndula (Carex pendula) i càrex de bosc (Carex sylvatica). Trobem algun corniol florit i gaudim de l'ombra d'algun freixe de fulla estreta (Fraxinus angustifolia). Sens dubte la capçalera del torrent de Sant Iscle és un indret de gran valor botànic.

Iniciem el camí de retorn, contents d'haver pogut gaudir de la botànica i segurs de què tornarem a visitar les valls de Collserola.

Grups de treball