VTax1627
Torilis arvensis subsp. neglecta
SUBESPÈCIE
  MAPES DE DISTRIBUCIÓ
  Forma vital
  Teròfit
  Descripció morfològica
  Port
  herba anual de (1)2-10(20) dm, erecta, relativament robusta, ramificada, lleugerament pilosa, amb pubescència aplicada, més o menys híspida.
  Tija/tronc
  tiges sòlides, llises, amb pubescència aplicada basiscòpica, normalment amb branques llargues i patents, sense restes fibroses a la base.
  Fulles
  grans i de segments relativament amples, amb pubescència aplicada acroscòpica, 2-3-pinnatisectes, amb els segments de darrer ordre oblongs o ovats, aguts o acuminats, lobats o agudament dentats; fulles superiors sovint reduïdes, pinnatipartides.
  Flor/inflorescència
  umbel·les compostes de 2,5-7 cm de diàmetre, majoritàriament terminals, llargament pedunculades, amb peduncle de (2)4-8 cm, amb 4-10(18) radis de 0,5-7 cm, desiguals. Involucre nul o constituït per 1-2 bràctees linears. (3)5-8 bractèoles de 2-5(10) mm, linears. Flors hermafrodites i masculines, blanques, petites, les externes més o menys radiants. Calze persistent, amb dents petites, triangulars o lanceolades. 5 pètals blancs, emarginats, de mides desiguals, els de l’exterior de la umbèl·lula més grans, d’1,5-2,5 mm, molt radiants. 5 estams. Ovari ínfer, bilocular; 2 estils d’1-6 mm, de 3-6 vegades la longitud de l’estilopodi i que ultrapassen considerablement els agullons del fruit, híspids a la base, patents en el fruit.
  Fruit/llavor
  fruits petits, de 3-4(5) mm, ovoides, comprimits lateralment, coberts d’agullons sovint lleugerament corbats cap amunt, amb l’àpex engruixit i voltat de petites setes reflexes, que s’enganxen molt a la roba i el pèl dels mamífers. Mericarps amb 5 costelles primàries, netes però no prominents, i amb 4 costelles secundàries ben desenvolupades. 6 vites, 1 a cada costella secundària i 2 de comissurals. Llavors amb endosperma profundament còncau a la cara comissural. 2n = 12.
  Nom científic - autor
  Torilis arvensis (Huds.) Link subsp. neglecta (Spreng.) Thell. in Hegi
  Sinònims
  Caucalis infesta var. neglecta (Schult.) Ball
  Caucalis neglecta (Schult.) E.H.L.Krause
  Torilis neglecta Schult.
  Torilis radiata Moench
  Nom català
  Pastanaga borda, Torilis negligida
  Nom francès
  Torilis négligé
  Nom científic - FPC
  Torilis arvensis (Huds.) Link subsp. neglecta (Spreng.) Thell. in Hegi
  FPC
  Fam. Umbel·líferes
  Gen. Torilis
  Nom científic - TPL
  Torilis arvensis subsp. neglecta (Schult.) Thell.
  APG
  Ord. Apiales
  Fam. Apiaceae
  Gen. Torilis
  Tàxon de rang superior
  Hivern
  Desem.
  -
  Gener
  -
  Febrer
  -
  Primavera
  Març
  -
  Abril
  -
  Maig
  SI
  Estiu
  Juny
  SI
  Juliol
  SI
  Agost
  SI
  Tardor
  Setem.
  POTSER
  Octubre
  -
  Novem.
  -