El passat 15 de febrer, el grup local del Pla de l’Estany va organitzar la primera activitat de l’any 2020. Concretament, una sortida a la zona de Martís a cavall entre els municipis d’Esponellà i Serinyà. A l’inici del recorregut es va fer una petita ressenya històrica dels intents per part de l’administració, en els darrers 150 anys, de construir un embassament al riu Fluvià per a subministrar aigua de rec a les planes de l’Empordà.
A l’inici del recorregut vam poder observar les plantes característiques de l'alzinar, és a dir del bosc d’aulines, amb un sotabosc ric i frondós, en el qual trobem la vidiella (Clematis flammula), els gallets (Lonicera etrusca), el galleranc (Ruscus aculeatus) o el marfull (Viburnum tinus), entre d’altres. En una petita clariana, sobre un sol prim vam poder observar i fotografiar uns quants almesquins (Narcissus assoanus), que creixien en un espai cobert d’una densa catifa de molsa d’estrelles (Pleurochaete squarrosa) i líquens.
Seguidament la ruta baixa fins a la mateixa riba del Fluvià on la mà de l'home ha substituït el bosc de ribera original per plantacions de plàtans i pollancres. Vam veure els efectes de la darrera crescuda del riu, amb nombrosos arbres tombats i restes abundants de branques i fulles arrossegades per l’aigua, entre les quals ja començaven a despuntar la consolda (Symphytum tuberosum), les xèrries (Arum italicum), alguns càrexs, com Carex pendula i els setins (Lunaria annua) entre d’altres. En el talús entre la llera del riu i els camps de colza ens vam aturar per observar un petit nucli de lliris de neu (Galanthus nivalis) que havien sobreviscut als efectes del temporal Glòria.