Una sortida botànica immersiva per conèixer els secrets de la vinya i la seva rellevància històrica i cultural a la Ribera d’Ebre.
El passat dissabte dia 7 de setembre, Vinebre es va convertir en l’escenari de la segona sortida botànica organitzada pel Punt Local de la Ribera d’Ebre de Flora Catalana, que va atreure un grup d'apassionats de la natura i la vinya. Els assistents van tenir l’oportunitat de descobrir la planta de la vinya des d’una perspectiva única, centrada no només en els seus fruits i la seva importància per a l'elaboració del vi, sinó també en les seves propietats botàniques i culturals.
A les 10 del matí, els participants van començar una passejada entre vinyes que els va portar des del centre del poble fins a l’embarcador de Vinebre. Durant el recorregut, d’aproximadament una hora, es van fer diverses parades per observar i comentar no només la vinya, sinó també altres plantes d’interès que contribueixen a la riquesa del paisatge de la Ribera d’Ebre. La van oferir una explicació detallada sobre les arrels històriques i culturals de la vinya a la zona, destacant la seva importància tant per a l’economia com per al paisatge.
Un dels moments més fascinants va ser descobrir com la fil·loxera, la plaga que va arrasar les vinyes europees al segle XIX, va respectar les vinyes de la Ribera d’Ebre. Aquest fet va permetre que els nostres avantpassats produïssin vins que avui són reconeguts internacionalment. No obstant això, la sortida no es va centrar en el raïm o en la producció de vi, sinó en la planta en si, explorant-ne les propietats medicinals, culturals i fins i tot artístiques.
Durant la sortida, els assistents van tenir l'oportunitat d'aprofundir en els coneixements sobre la vinya gràcies a les detallades explicacions de la naturòpata Anna Català. A més de destacar la seva importància en la cultura i l'agricultura, Català va ressaltar les propietats terapèutiques del raïm i les diverses parts de la vinya. El raïm, ric en antioxidants com la quercetina i el resveratrol, és un aliment clau en la prevenció de malalties cardiovasculars i la regulació del trànsit intestinal. A través d'exemples històrics, com els remeis de Santa Hildegarda de Bingen amb saba de vinya per a problemes oculars, i les aplicacions culinàries i medicinals de les fulles, Català va oferir una visió completa de la vinya com a font de salut natural.
En arribar a l’embarcador, els participants van poder gaudir d’un taller de pintura molt especial. Utilitzant oli i vi, dos elements fonamentals de la cultura mediterrània, van crear pigments naturals amb què van pintar diferents motius inspirats en la natura que els envoltava. Els guies van explicar com aquests materials s’han utilitzat al llarg dels segles no només en l’alimentació i la medicina, sinó també en l’art, afegint un toc creatiu i simbòlic a la jornada.
ELa combinació de natura, cultura i art va fer que aquesta sortida fos una experiència completa i inoblidable, on la vinya va esdevenir la gran protagonista. Els participants van marxar amb una nova mirada sobre una planta que, tot i ser tan present en el dia a dia, guarda molts secrets per descobrir i constitueix una part integral del patrimoni cultural i natural de la Ribera d’Ebre.