Sortida botànica a les Coves del Toll (Moià) i taller

Títol de la notícia
Sortida botànica a les Coves del Toll (Moià) i taller
Data de la notícia
14/09/2024
Notícia

El Grup Local del Moianès, el passat 21 de juliol va fer una sortida botànica a les Coves del Toll (Moià). A continuació els participants descriuran l’activitat.

Després del xàfec, fresca i troballes

A les 0:29 del diumenge la previsió del temps pel matí a Moià assenyalava potser un xim-xim, les pluges bones arribarien a la tarda. Tot i així, per si un cas, calia equipar la motxilla amb un impermeable.

Tots els participants ens vam trobar puntualment a l’aparcament del CAP de Castellterçol, allà vam organitzar la caravana de cotxes per arribar a les Coves del Toll. Només alguna gota es va fer notar quan sortíem del poble. A mesura que ens apropàvem a Moià, un aiguat es va avivar amb força, quin xàfec! Les escombretes del parabrisa, a bon ritme, deixaven veure, a intervals, primer, les vistes de la plana i, després, el descens cap el fons de la vall. Tot i així, vam seguir endavant. Tots pressentíem un bon matí.
Els cotxes van quedar aparcats a la zona del pàrquing. Després de situar-nos, vam considerar i diferenciar els dos tipus de vegetació que trobaríem, la selvàtica mentre caminaríem a l’ombra del corriol i la heliòfila (brolles, joncedes i prats) si aconseguíem arribar a dalt de la plana.

Les quatre gotes que queien no van aturar-nos. Protegits del plugim, vam dirigir-nos cap el senderó que ens adreçaria a la zona més propera del Torrent del Gomà. Tranquil·lament, vam iniciar el treball de camp. Mentre, enllà, unes clarianes envaïen silenciosament el cel gris.

Les plantes que vam observar i de les que en vam comentar alguna curiositat van ser les següents: Quercus pubescens, Acer monspessulanum, Corylus avellana, Cornus sanguinea, Buxus sempervirens, Catananche caerulea, Scabiosa columbaria subsp. columbaria, Quercus coccifera subsp. coccifera, Lonicera xylosteum, Crataegus monogyna, Rubia peregrina, Viburnum lantana, Cytisophyllum sessilifolium, Trifolium pratense, Hedera helix, Acer campestre, Acer monspessulanum, Juniperus communis subsp. communis, Dorycnium hirsutum, Aphyllanthes monspeliensis, Genista scorpius subsp. scorpius, Linum narbonense, Bupleurum rigidum subsp. rigidum, Genista hispanica subsp. hispanica, i força més. La resta està al llistat de les plantes trobades que hi ha a la web del Grup Local del Moianès de Flora Catalana. A més a més es pot consultar una estimació dels hàbitats visitats.

A la tarda vam compartir la satisfacció d’un matí d’aprenentatge i de bona companyia amb els agraïments més francs. També vam gaudir unes fotos precioses de moltes flors i fruits.

I es van resoldre els dubtes botànics del matí. Salvia o Stachys? Doncs Stachys heraclea perquè els seus 4 estams han estat determinants. Pensàvem en un til·ler i era una tella o til·ler de fulla petita (Tilia cordata). El Lathyrus per les seves fulles es va descobrir a la fi com un Lathyrus filiformis. El Torilis arvensis ha resultat ser un Torilis japonica. La Campanula que vam veure era la Campanula rapunculoides per les característiques observades de les fulles, calze i inflorescència. Finalment el Trifolium ochroleucon i la Valeriana officinalis.

“Viu, gaudeix i aprèn amb la nostra flora”

Fins la propera!

Grups locals
Grups de treball