Més plantes apreheses

Títol de la notícia
Més plantes apreheses
Data de la notícia
18/10/2023
Notícia

Més plantes apreheses

A l’hora prevista ens vam trobar a l’aparcament del CAP de Castellterçol i ens vam distribuir amb el mínim de cotxes possible per anar a Sant Quirze de Safaja. Vam aparcar els cotxes a prop de la carretera i ben aviat vam començar el passeig per pistes i corriols.

Un altre matí assolellat que ens va recordar la llunyania de les pluges. Mentre es feia camí i s’observaven les plantes també es comentava l’expressió seca i empolsinada del bosc assedegat.

Una planta que va sorprendre de bon grat i que només ha estat citada uns quilòmetres més avall del riu Tenes i d’on érem nosaltres és l’herba de mala llavor (Cucubalus baccifer). D’aquesta herba cariofil·làcia en vam mirar atentament la seva flor: un calze ben acampanat amb els seus nervis i els pètals d’un color verd molt pàl·lid, llargament exserts i lobulats. També vam veure els estams, i del pistil, l’ovari globós i els tres estils filiformes. Allà mateix va ser fàcil pensar en els seus fruits, els “tomates del diablo”, les baies que en madurar prendrien un color negre i brillant.

Compte! Les bicicletes! Unes anant i unes altres tornant passaven sovint frec a frec.

A més, aquell mateix matí, vam veure tres estepes que ja havien fet la seva florida: Cistus salviifolius, Cistus monspeliensis i Cistus albidus; tres heliantems: Helianthemum apenninum, Helianthemum nummularium i l’Helianthemum oelandicum subsp. italicum, els dos primers mostrant la seva flor de sol, una tota groga i l’altra blanca amb el centre de color groc brillant; i dos hipèrics: Hypericum perforatum i Hypericum tetrapterum, ambdós els vam comparar mirant la morfologia de les tiges, fulles i sèpals.

Els apunts de les altres plantes que es van veure a la vall de la riera es concreten en el llistat que hi ha a la web del Grup Local del Moianès de Flora Catalana.

Cap a les 12, vam arribar a la Sala de Lectura de Castellterçol i allà es van iniciar les següents activitats. La primera va ser una posada en comú de les propostes de sortides botàniques pel 2024 i l’elaboració del llistat segons el nou calendari. En la segona vam observar amb les lupes de camp i les binoculars, els detalls més significatius d’una planta herbàcia, en vam escriure la fórmula floral i després la vam determinar fent ús de les claus dicotòmiques. No va ser fàcil identificar el marcet (Dipcadi serotinum), vam haver de resoldre uns quants dilemes fins arribar al Grup 3 de la família de les liliàcies i seguir fins a trobar el gènere Dipcadi. Abans d’acabar el taller, vam mirar els caràcters morfològics d’una gramínia, d’aquesta manera vam recordar-ne els conceptes més elementals.

A la tarda vam compartir nous agraïments, fotografies i també els resultats d’uns estudis fets a casa relacionats amb algunes troballes del matí.

“Viu, gaudeix i aprèn amb la nostra flora”

La propera sortida es farà el 22 d’octubre, anirem a l’Estany, t’hi esperem!

Grups locals
Grups de treball