Flora de La Guàrdia Lada

Títol de la notícia
Flora de La Guàrdia Lada
Data de la notícia
09/06/2023
Notícia

El passat dissabte 22 d’abril de 2023, vam realitzar una sortida de descoberta de la flora i vegetació del terme de La Guàrdia Lada (municipi de Montoliu de Segarra), guiats per en Daniel Espejo. Fins a un total de 23 persones vam participar en la excursió tot resseguint els senders i camins direcció al poble veí de Montoliu de Segarra.

Detingudament, primer ens fixàrem en els llistonars, timonedes, garrigues i pinedes de pi blanc de l’entorn del solà del Castellot, on vam poder comprovar la diversitat d’espècies de caràcter mediterrani que les habiten, una congregació interessant de espècies estepàriques i termòfil·les. També vam analitzar les diferents estratègies de supervivència en condicions de clima mediterrani, observant la capacitat de resistència i resiliència de moltes espècies davant de la sequera. Cal dir que la sequera que afecta el país aquests darrers 2 anys és greu , i particularment incideix en la comarca de la Segarra d’una manera severa en la vegetació. Pel que fa a la floració, els heliantems (Helianthemum appeninum, H. hirtum, H. oelandicum) destacaven per la seva vistosa floració, i per altra banda, algunes orquídies com la Himantoglossum robertianum o abelleres (Ophrys sp.) es mostraren defallides a finals d’abril.

Posteriorment, focalitzàrem l’atenció en els marges amples i arbrats del camí. En aquests espais es preserven vestigis de vegetació madura, com rouredes mixtes de roure de fulla petita, amb aurons negres i pinassa; i un sotabosc ombrívol on es resguarden espècies com Cytisophyllum sessilifolium o Tanacetum corymbosum. Tot plegat, aquest conjunt marginal forestal és testimoni de la vegetació submediterrani madura, que sobreviu als lloc més temperats.

A continuació, ens apropàrem a una pineda mediterrània, a solell, on vam poder observar les afectacions que el gradual canvi climàtic està produint en les pinasses (Pinus nigra salzmanii) del terme, localitzades en condicions ecològicament més extremes. Vam aprofitar per comparar les característiques morfològiques entre el pi blanc, pi pinyer i pinassa. També destacàrem la presència de ginebró (Juniperus communis) i argelagó (Genista hispánica), que iniciava ja la floració.

I per acabar la sortida de camp, ens fixàrem en la flora arvense dels límits dels camps i camins, que amb la col·laboració dels participants vam detectar espècies destacades com la rosella morada (Roemeria hybrida) i la malcòlmia (Strigosella africana).

Per finalitzar l’activitat, realitzarem una sessió introductòria sobre el funcionament de iNaturalist, en el local social del poble de La Guàdia Lada, gràcies a la col·laboració de l’associació de veïns. Allà, vam poder explicar el potencial d’aquesta plataforma de ciència ciutadana (web i app), com a eina de registre i seguiment d’observacions botàniques en l’àmbit de l’altiplà de la Segarra.

Grups de treball