Sortida botànica a Santa Coloma Sasserra i taller

Títol de la notícia
Sortida botànica a Santa Coloma Sasserra i taller
Data de la notícia
29/04/2023
Notícia

El Grup Local del Moianès, el passat 16 d’abril va fer una sortida botànica a Santa Coloma Sasserra i un taller d’estudi i determinació de plantes.

A continuació els participants descriuran les activitats.

Comença la florida primaverenca.

Una vegada més la trobada es va fer de manera puntual a l’aparcament del CAP de Castellterçol. Salutacions i organització per anar amb cotxes cap a Castellcir per carretera i per pista de terra cap a Santa Coloma de Sasserra i Collsuspina.

Les observacions i les ensenyances botàniques van començar molt aviat, a prop del lloc on es van aparcar els cotxes, en una esplanada assolellada. La primera revista va ser pel capítol solitari i esfèric de flors blaves de la Globularia vulgaris. De l’herba de Sant Llorenç (Astragalus monspessulanus) se’n van reconèixer les fulles compostes imparipinnades i els raïms de flors. També en aquella clariana es van veure els raïms laxos de flors blaves de la Polygala calcarea, els pètals blau viu del Linum narbonense i, els grocs i llampants de la Potentilla neumanniana. Igualment les inflorescències de les lletereses s’endevinaven ací i allà.

El temps s’entretenia de bon grat i de tant en tant els sons d’una alarma de mòbil anaven marcant el ritme de la passejada: Ding-dong ding-dang!

La població de Narcissus poeticus preparava la seva floració en aquell vessant d’obaga. Dels bulbs soterrats, moltes plantes ja havien recollit les seves fulles llargues, planes i glauques amb una beina escariosa i esperaven el creixement de les seves flors. Algun narcís primerenc crescut a la vora del camí va recrear-nos amb la seva bellesa i la seva olor.

Els apunts de les altres plantes que es van trobar per la vall del torrent de l’Espina es concreten en el llistat que hi ha a la web del Grup Local del Moianès de Flora Catalana.

Cap a les 12, vam arribar a la Sala de Lectura de Castellterçol i allà es va començar la següent activitat dedicada a l’estudi del Narcissus poeticus; aquest, a més, es va poder comparar amb uns altres exemplars del mateix gènere: el Narcissus pseudonarcissus i el Narcissus assoanus. També es va destinar un temps a esbrinar la conformació més amagada de l’Stellaria holostea. Amb les lupes de camp i amb les lupes binoculars es van mirar els trets més característics d’aquestes plantes. Ah, que interessant tot! A continuació es va fer l’escriptura de les fórmules florals. I ja es van trobar els camins que permeten la seva determinació amb les claus dicotòmiques.

“Viu, gaudeix i aprèn amb la nostra flora”

La propera sortida es farà el 7 de maig a la vall del torrent de la Sauva Negra.

T’hi esperem!

Grups locals
Grups de treball