El Grup Local del Moianès, el passat 22 de gener, va fer una sortida botànica a Sant Andreu (Castellcir) i un taller d’estudi i de determinació de plantes.
UN FRED VALENT QUE NO ESPANTA, SORTIM!
Una vegada més, els participants es van trobar a l’entrada del poble, a l’aparcament del CAP de Castellterçol. El sol s’acabava de llevar i feia un fred de mil dimonis. D’allà van marxar amb cotxes cap a Castellcir.
Un fred secret, el fred intens d’un dia sense vent, no va aturar ni la trobada amical ni la curiositat per mirar i observar les plantes de l’entorn.
“Viu, gaudeix i aprèn amb la nostra flora”
Del passeig per la vall de la riera es destacaran dos moments interessants. El primer va ser trobar un exemplar de peu femení del galzeran perquè aleshores es va comentar que era una espècie dioica. L’altra estona a destacar la van motivar les estípules vermelles del Geranium rotundifolium, aquestes contrastaven amb les blanques del Geranium molle.
Les observacions de les altres plantes que es van trobar durant la passejada es concreten en el llistat que hi ha a la web del Grup Local del Moianès de Flora Catalana.
Cap a les 12 va començar la següent activitat a la Sala de Lectura de Castellterçol. El taller d’estudi i de determinació es va dedicar al Ruscus aculeatus. Unes branques que es van recollir durant la sortida van servir per recordar les característiques més rellevants d’aquesta mata i van fer possible l’observació de les flors crescudes a la cara inferior dels cladodis. A través de la lupa binocular i de les lupes de camp es van apreciar les diferències entre les flors femenines i les masculines. Ambdues similars, amb els seus sis tèpals en dos verticils; unes amb l’ovari súper i les altres, amb un tub urceolat format per la soldadura dels filaments dels estams i, les anteres a la vista. Després de trobar alguna diminuta fulla a les branques, de descobrir les bràctees i les bractèoles i, de percebre l’espina de l’àpex acuminat de les “falses fulles” es va agrair el vermelló de les baies. Tot seguit es va fer l’escriptura de les fórmules florals. I ja es van trobar els diferents camins que permeten determinar aquesta planta amb les claus dicotòmiques.
I seguiran noves sortides per gaudir més matins.
La propera serà el 12 de febrer. Els lliris de neu ja comencen la florida!