Un grony amb vistes

Llista de plantes
Títol de la notícia
Un grony amb vistes
Data de la notícia
20/4/2019
Notícia

Sortida botànica del Grup Local del Moianès, el dia 7/4/2019.

Esteu familiaritzats amb el mot “grony”?

Fa referència a un accident geogràfic, al morro que té una muntanya per la projecció cap endavant d’una part de la cinglera. El Grony del Vilardell al terme de Castellcir, aquest era el destí de la nostra sortida del diumenge 7 d’abril de 2019.

En baixar dels cotxes havíem d’anar amb compte de no trepitjar les corones i els tèpals grocs d’uns petits narcisos (Narcissus assoanus) que allà creixien. Vam seguir per un camí enmig de camps de pastura des d'on mares i vedells, tímids i encuriosits alhora, observaven, aquella colla de llargaruts que amb els seus parlars i riures trencaven la rutina matinal.

A la part assolellada de la cinglera vam poder comparar a plaer tres espècies d’estepes en una trobada “gènerecional”: Cistus albidus, Cistus monspeliensis i Cistus salviifolius. Només la primera estava florida i les pluges d’entre setmana li havien deixat els pètals de seda rebregada, esquitxats de pol·len.

També tres brucs (Erica), estaven allà reunits: E. arborea amb les flors de color blanc lilaci, E. multiflora amb les flors rosades i els llargs estams i E. scoparia de flors verdoses però encara tancades.

A més vam veure: lletereses (Euphorbia serrata), la Globularia vulgaris amb la seva inflorescència globulosa i blava, Rosmarinus officinalis acompanyats de frares (Orobanche latisquama) i també pinàcies...

Al llarg del camí, amb vistes cap al sud i cap a l’est, es dominaven des de l’alçada: pastures, cultius, camins... i la riera de Castellcir, que aigües avall es converteix en el riu Tenes i salta per Sant Miquel del Fai.

De tornada a Castellterçol vam prosseguir amb el taller de determinació de plantes, on vam experimentar com les claus ens poden dur a identificar correctament una espècie encara que inicialment trobem – aparentment - corol·la i calze, els quals, amb una observació ben encaminada, acabin resultant tèpals i bràctees, com és el cas de l’Anemone hepatica.

Vam observar amb la lupa binocular alguns trets d’altres flors recollides durant la sortida i, finalment, ens vam acomiadar després d’haver viscut, gaudit i après amb la nostra flora.

Fins aviat!

Grups locals
Grups de treball