Sortida botànica a Santa Coloma Sasserra

Títol de la notícia
Sortida botànica a Santa Coloma Sasserra
Data de la notícia
30/07/2022
Notícia

El Grup Local del Moianès, el passat 24 d’abril va fer una sortida botànica a Santa  Coloma Sasserra.

A continuació els participants descriuen com van viure, gaudir i aprendre amb una activitat que també tenia la intenció de trobar el Narcisus poeticus en plena floració.

Benvinguda primavera!

De bon matí, el grup d’assistents ens vam trobar a l’aparcament del CAP de Castellterçol. Allà ens vam organitzar per fer la sortida.

Es van deixar els cotxes a l’aparcament que queda a prop del roure del Giol, un arbre ja catalogat com a monumental que està situat en un pla que hi ha darrera de l’ermita de Santa Coloma Sasserra (Castellcir).

Seguint la pista que va a Collsuspina vam fer el passeig pels camins de l’obaga de la serra de Santa Coloma. No vam arribar a la font del Faig perquè arreu fèiem parades per observar les flors de les plantes de diferents famílies. Tots el noms els trobareu en el llistat que tenim a la web del nostre grup local.

Viola alba, Viola hirta o potser Viola sylvestris? Viola sylvestris subsp. riviniana o Viola sylvestris subsp. sylvestris? Quin embolic! Vam veure moltes flors d’aquest gènere i les vam determinar després de valorar les diferències que vam trobar entre elles. 

Tots vam compartir una estona especial i d’alegria quan vam trobar una extensa població de Narcissus poeticus en plena floració. Els vam mirar i remirar, contemplar, olorar i també, fotografiar. Aquell vessant d’obaga s’havia vestit bellament i al contrallum, els 6 tèpals blancs, lliures i ovats s’oferien com unes lluminàries volàtils al voltant d’unes corones grogues rivetades en petites dents vermelles.

Vam tornar al camí. Novament les converses, l’atenció a la flora i l’aprenentatge es mantenien entre nosaltres.

Vam observar les flors del faig (Fagus sylvatica); les masculines, reunides en una inflorescència globular pèndula i les femenines, a l’extrem d’un peduncle, de dues en dues i envoltades de bràctees. Ben a prop, vam veure també, les flors masculines de la blada, verdes i poc vistoses

.A les 14 h arribàvem a Castellterçol. La sortida que s’acabava ens havia omplert de satisfacció. Ens vam acomiadar esperant noves trobades i més troballes interessants.

Alguns dels participants, des de casa seva, van continuar el treball de camp amb la lupa binocular i van compartir els detalls  del seu estudi amb la colla aquella mateixa tarda. D’aquesta manera es van aclarir els dubtes relacionats amb el Crepis sancta, el Cerastium pumilum, la Potentilla neumanniana, la Bellis sp. i sobre la blada que creix al Moianès (Acer x martinii).

Fins la propera! 

Grups locals
Grups de treball