Passejada botànica al Massís del Montgrí (Torroella de Montgrí, Baix Empordà)

Títol de la notícia
Passejada botànica al Massís del Montgrí (Torroella de Montgrí, Baix Empordà)
Data de la notícia
12/03/2022
Notícia

El dissabte 12 de febrer es van reprendre les sortides de camp d’aquest any 2022 per part del grup local del Pla de l’Estany. En aquesta ocasió va ser una passejada pel massís de Montgrí, concretament a la Muntanya Gran, a mig camí entre l’Estartit i Montgó, l’organització es va fer juntament amb els companys del grup local del Baix Ter. L’objectiu era observar algunes plantes bulboses que aprofiten aquestes dies, abans de l’arribada de la primavera, per florir.

En el punt de trobada s’hi van aplegar 30 persones de procedència geogràfica ben diversa, per la qual cosa es va creure convenient començar explicant el context geològic i les particularitats dels sòls de la zona.

Durant la sortida van poder veure encara en flor dues margaridoies de mida ben diferents: Bellis sylvestris, que floreix a la tardor-hivern amb capítols grans i peduncle allargat, i Bellis annua, amb capítols petits i arrapats a terra formant catifes de nombrosos individus. En els petits pradells de sòl prim, entre la brolla, es van poder observar diversos grups de vegetals, com la molsa d’estrelles (Pleurochaete squarrosa) o el petit pteridòfit Ophioglossum lusitanicum, i també fongs, en aquest cas líquens del gènere Cladonia.

També vam poder veure encara les darreres inflorescències d’Arisarum simorrhinum i comentar les diferències que permeten distingir les dues espècies de frares cugots que trobem a casa nostra. A la mateixa zona vam trobar un bon rodal de la gramínia Heteropogon contortus, d’aspecte semblant a l’albellatge però amb uns fruits proveïts d’una llarga aresta que es cargola al voltant de les tiges de la planta.

Finalment, tal com era l’objectiu de la sortida, vam poder veure alguns geòfits florits com l’all menut (Allium chamaemoly), el lliri menut (Iris lutescens) i alguns peus isolats de Gagea que van determinar amb prudència com a Gagea lacaitae a casua del seu migrat desenvolupament.

Grups de treball