El diumenge 28 de novembre, el Grup Local del Moianès va fer una sortida botànica a Granera.
Els participants explicaran l’activitat tot recordant aquell fred i els gorros, les bufandes, els guants i tants saltirons que es van fer per escalfar uns peus glaçats, quasi insensibles.
Un matí gèlid entre unes plantes molt nostres
Una vegada més ens vam trobar puntualment a l’aparcament del CAP de Castellterçol. Abans de sortir, vam seguir el protocol de seguretat i de prevenció contra la Covid 19.
Vam deixar els cotxes a l’aparcament que hi ha al costat de l’ermita de Santa Cecília de Granera, una capella romànica que es troba a l’entrada del poble i en una cruïlla de carreteres
Allà vam iniciar el passeig i el treball de camp pel barri del Castell.
Malgrat un fred viu, vam gaudir i aprendre més sobre la nostra flora. No vam arribar al castell que està situat al límit de l’altiplà del Moianès. Tot i així, el paisatge del pla del Bages que vam contemplar des del mirador de l'entrada del poble ens va agradar força: la muntanya de Montserrat i "el paller de tot l'any" en primer terme. Estàvem contents de ser allà i vam passar un bon matí observant les plantes del camí.
Pels voltants del castell vam mirar una vegada més les diferències entre el pi blanc, el pi pinyer i el pi roig. També ens vam entretenir distingint alguns plantatges. Trobar el Plantago sempervirens va resultar molt interessant i engrescador. El vam observar i vam parlar de les seves tiges ramificades, retortes i llenyoses a la base, de les seves fulles, de color verd fosc, oposades, linears i escampades al llarg de la tija i de la seva inflorescència en glomèruls pedunculats, curts i amples. Per les vores del camí que puja al castell, hi ressaltaven els marges espinosos i els feixos verds brillants i, reticulats en blanc, de les fulles basals del card marià (Silybum marianum). El grèvol (Ilex aquifolium) que vam trobar ens va recordar que les Festes de Nadal ja són a prop.
De la llista d’espècies observades, en destacarem només les que mostraven la seva flor i el fruit. Citarem les següents crucíferes: l’Alyssum maritimum, la Capsella bursa-pastoris, la ravenissa blanca o Diplotaxis erucoides i l’Erucastrum nastutiifolium. També les compostes: Conyza sumatrensis, Erigeron acer que molts vam fotografiar i la Senecio vulgaris. Juntament amb la pastanaga borda i la Solanum nigrum amb les seves flors blanques i amb unes baies de color verd fosc que aviat es mudaran de negre i brillaran. Vam veure que les poncelles del marfull ja es preparen per esclatar en breu.
Com tantes vegades, vam acabar la sortida satisfets, contents, amb més nocions relacionades amb les plantes del nostre entorn més proper i amb ganes de ficar-nos als cotxes ben de pressa.
Fins la propera!