La rodalia de la Ginebreda

Títol de la notícia
La rodalia de la Ginebreda
Data de la notícia
13/01/2022
Notícia

El Grup Local del Moianès, el passat 7 de novembre, va fer una sortida botànica per la rodalia de la Ginebreda (Castellterçol) i un taller d’estudi i de determinació de plantes a l’Espai de Lectura del poble.

Els participants descriuen les dues activitats d’aquesta manera. També han fet una breu descripció de les plantes més rellevants que van observar.

La rodalia de la Ginebreda

De bon matí, el grup de participants ens vam trobar a l’aparcament del CAP de Castellterçol i ens vam organitzar per fer la sortida després de seguir el protocol de seguretat i prevenció contra la Covid 19.

Vam pujar amb els cotxes fins el collet de Sant Fruitós (La Creueta). Des d’allà vam passejar i fer el treball de camp pel camí de terra que porta a la Ginebreda.

En aquesta estació de l’any moltes plantes ja no mostren els trets més característics del seu millor moment. La troballa de restes de flors i llavors afavoria debats sobre la seva determinació, a poder ser, duts a terme en algun punt assolellat del camí.

Com sempre, l’entusiasme: Viure, gaudir i aprendre amb la nostra flora!

De la llista de plantes observades en destacarem algunes. Una vegada més vam posar l’ull sobre el bruc d’hivern (Erica multiflora), el petit arbust que floreix a la tardor. També vam mirar les fulles i les inflorescències en capítols terminals amb els apèndix de les bràctees acabats en petites espines de la Centaurea aspera o bracera. Vam trobar una espècie de falguera, la Ceterach officinarum que ens va entretenir, amb les lupes de camp vam observar-ne els esporangis madurs, ja oberts sota les esquames del revers del limbe. Finalment volem referir-nos als capítols rosa o blau violeta i als fruits, aquenis, de la Scabiosa columbaria.

A les 12 h ja érem a la Sala de Lectura de Castellterçol i allà vam continuar el treball de camp amb les plantes que havíem recollit. L’estudi comparatiu entre la Calluna vulgaris i l’Erica multiflora va ser molt il·lustratiu. L’observació amb la lupa binocular ens va ensenyar de manera generosa els detalls més petits de les mostres escollides.

A les dues del migdia ens vam acomiadar.

Fins la propera!!!

Grups locals
Grups de treball