Sortida botànica per la rodalia del pantà de Santa Maria ( Balenyà i Centelles )

Títol de la notícia
Sortida botànica per la rodalia del pantà de Santa Maria ( Balenyà i Centelles )
Data de la notícia
13/11/2021
Notícia

El Grup Local del Moianès, el passat 17 d’octubre, va fer una sortida botànica per la rodalia del pantà de Santa Maria ( Balenyà i Centelles ) i la Sauva Negra.

Els participants descriuen d’aquesta manera com van viure, gaudir i aprendre amb la vegetació i la flora del nostre entorn.

Boniques diferències

De bon matí, el grup d’assistents es va trobar a l’aparcament del CAP de Castellterçol. Després de seguir el protocol de seguretat i prevenció contra la Covid 19, ens vam organitzar per fer la sortida.

Es van aparcar els cotxes al coll de Prims i des d’allà, passejant per una pista asfaltada, es va arribar a una balconada que permetia veure el pantà de Santa Maria i unes bones panoràmiques del Moianès. Després vam retornar i vam seguir un altre camí fins a la Sauva Negra.

Una vegada més l’excursió, les converses i el treball de camp es van avenir i van prendre un matí ple de contrastos. D’una solana amb poques plantes que ens cridessin l’atenció, quasi la meitat amb flor, es va passar, “cames ajudeu-me”, a una obaga on només un parell estaven florides. Era una fondalada més ombrívola, humida i freda on predominava una vegetació més densa i acolorida per la gran diversitat d’arbres caducifolis i algunes flors.

La nostra llista de plantes no és exhaustiva ja que només es van anotar les que ens van cridar l’atenció. Destacarem la inflorescència d’una planta de cada ambient.

Vam mirar i retratar l’orquidàcia Spiranthes spiralis en l’ambient de solana. En temps de tardor, aquesta planta mostrava la seva inflorescència de flors blanques i petites reunides en espiga i en un espiral sobre el peduncle.

En l’ambient de transició, cap al canvi d’orientació, vam veure el bruc d’hivern, l’Erica multiflora, el petit arbust de fulles linears. Dels extrems de les tiges ja n’havien sortit les nombroses flors rosades en forma d’olleta. Els estams es podien veure de lluny!

I en l’ambient d’obaga, ressaltava la vara d’or, Solidago virgaurea subsp. virgaurea, amb els seus capítols grocs, nombrosos, erectes i disposats en un raïm de ramificacions ascendents.

Vam acabar la sortida amb aquella satisfacció tan nostra i esperant més trobades i més troballes interessants. Fins la propera!

Grups locals
Grups de treball