BB2021.-Passejada pel torrent Gran d'Abrera

Codi Àlbum
ALBUM-BB0015
Nom de l'Àlbum
BB2021.-Passejada pel torrent Gran d'Abrera
Data
18-07-2021
Descripció de l'àlbum

El dia 18 de juliol, el grup de Flora Catalana del Barcelonès i Baix Llobregat va organitzar una sortida a Abrera. Va ser una passejada matinal molt agradable i didàctica pel Torrent Gran, que ens ha permès descobrir un entorn sorprenent i alleugerir una mica la calor estiuenca, a recer del bosc de ribera.

Ens han fet de guies: l’Alfred, de Flora Catalana, i el Jaime, de l’Associació Naturalista d’Abrera (ANDA). Gràcies a ells hem après un munt sobre la flora i vegetació de l’indret, la feina de recuperació de l'entorn del torrent feta fa uns vint anys i la situació actual.

A l’inici del camí, abans d’arribar al torrent, trobem plantes habituals de vegetació mediterrània. Ja en ple torrent, topem amb la canya americana, una espècie invasora molt abundant, però sortosament, també hi habiten algunes plantes herbàcies típiques de la gatelleda: jonça de penjolls (Carex pendula), cua de cavall grossa (Equisetum telmateia) i canabassa (Eupatorium cannabinum). 

Després, podem observar diferents espècies d’arbres propis dels boscos de ribera, uns originals i d’altres que es van plantar anys enrere, en una actuació que es va fer per arreglar el camí i eliminar part de la canya americana, que no deixava créixer res més, tot substituint-la per aquests arbres. 

En un punt del torrent, podem admirar una de les joies del recorregut: una paret entapissada de la falguera cabellera de Venus (Adiantum capillus-veneris), que fa goig de veure. 

Acabem el recorregut a una esplanada on hi ha un pou de glaç, del segle XVII – XVIII. 

 

Tipus àlbum