TAX-MO00007.-Galanthus nivalis

Codi tàxon
TAX-MO00007
Imatge principal
IMG-MO-00018.-Galanthus nivalis CPF (_)

 

L’objectiu de la sortida del diumenge 16 de febrer de 2020 va ser anar a veure el lliris de neu (Galanthus nivalis) que en aquells dies havien d’estar en plena floració. Vam anar al Torrent del Gai, entre Castellterçol i Moià, i la descoberta va ser espectacular. Una catifa de flors blanques on vam estar molta estona observant-les i fent fotografies. Un matí d’hivern fred i assolellat en el que vam gaudir extraordinàriament d’una natura espectacular.

El lliri de neu (Galanthus nivalis) és una espècie de planta herbàcia perenne amb bulb. Pertany a la família de les amaril·lidàcies.

Creix en colònies compactes, en llocs a mitja ombra i floreix a l'hivern, moltes vegades entre la neu, sent una de les primeres plantes a florir a Europa (d'aquí el seu nom).

Viu en grups a l'estrat herbaci de boscos de ribera (vernedes) de les torrenteres. Present també en boscs caducifolis humits (fagedes), prats, replans de roca, als Pirineus i en altres contrades plujoses.

Descripció:

És una planta perenne, de 10 a 15 cm d'alçada, proveïda d'un bulb globós d'1 a 2,5 cm de diàmetre. Presenta 2 fulles, linears obtuses, de color verd blavós, de 15 a 25 cm de llarg per uns 5 mm d'ample. Les flors són blanques, pèndules, d'1,5 a 2,5 cm de llarg. Els tèpals externs són oblanceolats, els interns són més curts i emarginats, proveïts d'una taca verdosa en la seva part apical. El fruit és una càpsula dehiscent per tres valves.

Etimologia:

El nom genèric Galanthus significa "Flor de llet", del grec gàla , llet i ànthos , flor. L'epítet específic nivalis significa "neu" o "de la neu", referint-se a la flor de neu o la floració primerenca de la planta.

Propietats:

Les seves propietats curatives es coneixen des de fa segles. A Europa oriental es feia una decocció dels bulbs per les seves propietats emètiques. S'utilitzen per netejar l'estómac, ja que provoquen l'emesi, i per contrarestar les seqüeles de la poliomielitis. També serveixen de base per fàrmacs contra l’Alzheimer, pel seu contingut en galantamina, una substància que ajuda a millorar la funció cognitiva.